időjárás 4°C Fábián, Sebestyén 2022. January 20.
logo

Biden Zelenszkijjel és a bukaresti kilencek vezetőivel tárgyal

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.12.09. 08:31 2021.12.09. 09:00
Biden Zelenszkijjel és a bukaresti kilencek vezetőivel tárgyal

Joe Biden amerikai elnök csütörtökön Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és a bukaresti kilenceknek nevezett országcsoport vezetőivel is tárgyal 

– tudatta szerdán a Fehér Ház.

Az amerikai elnöki hivatal tájékoztatása szerint Biden a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott megbeszélésekről tájékoztatja telefonon Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Románia és Bulgária vezetőit, kikéri a véleményüket a biztonsági helyzetről, továbbá biztosítja őket az Egyesült Államok elkötelezettségéről a transzatlanti biztonság mellett.

Biden kedden hosszú megbeszélését folytatott Putyinnal. 

Azt követően a Fehér Ház tudatta, hogy az amerikai elnök sem ígéretet, sem engedményeket nem tett az orosz elnöknek.

Ezután Jake Sullivan, az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója világossá tette: ha Vlagyimir Putyin azt akarja, hogy az Északi Áramlat 2 gázvezeték földgázt szállítson, akkor nem vállalja annak kockázatát, hogy megtámadja Ukrajnát. Az Egyesült Államok a napokban ugyanis bejelentette, hogy ismeri azokat a terveket, amelyek szerint Oroszország a jövő év elején 175 ezer katonával megtámadhatja Ukrajnát.

Az orosz elnök a csúcstalálkozó előtt jogi garanciákat követelt arra vonatkozóan, hogy a NATO nem vesz fel tagjai közé több kelet-európai országot, így például Ukrajnát sem.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök sajtótájékoztatót tart Washingtonban 2021. november 22-én (Fotó: MTI/AP/Susan Walsh)