Brüsszel kemény szavakkal fenyegette meg Moszkvát

Zelenszkij abban bízik, hogy a francia EU-elnökség alatt jobban figyelnek Ukrajna biztonságára.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 12. 16. 8:57
VON DER LEYEN, Ursula; MICHEL, Charles; ZELENSZKIJ, Volodimir
Brüsszel, 2021. december 15. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (b) és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (j) fogadja Volodimir Zelenszkij ukrán államfõt az EU-tagországok és az Európai Unió Keleti Partnerségét alkotó országok állam-, illetve kormányfõinek találkozóján az Európai Tanács brüsszeli épületében 2021. december 15-én. MTI/EPA/Stephanie Lecocq Fotó: Stephanie Lecocq
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország nagy árat fizet, ha megtámadja Ukrajnát – mondta az Európai Bizottság elnöke az Európai Unió és az úgynevezett keleti partnerségéhez tartozó országok szerdai csúcstalálkozóját követő sajtótájékoztatón, Brüsszelben.

Ha Oroszország agresszíven lép fel Ukrajnával szemben, annak súlyos következményei lesznek

– jelentette ki Ursula Von der Leyen. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szintén leszögezte: súlyos választ adnának egy esetleges orosz agresszióra. Kiemelték ugyanakkor, hogy az EU célja továbbra is a Kijev és Moszkva között kialakult feszültség diplomáciai úton történő csökkentése.

NATO-közeli források szerint Oroszország csaknem 100 ezer katonát vont össze az ukrán határhoz közel az elmúlt hetekben. Volodimir Zelenszkij ukrán államfő Brüsszelben külön-külön is tárgyalt Emmanuel Macron francia elnökkel és Olaf Scholz német kancellárral. Zelenszkij Macronnal tartott találkozóján reményét fejezte ki, hogy az Európai Unió 2022-ben, a soros francia elnökség idején kiemelt figyelmet fordít majd Ukrajna biztonságára és az orosz hibrid háború elleni küzdelemre Európában.

A Scholzcal folytatott találkozón Ukrajna lehetséges NATO-tagságáról tárgyaltak.

Zelenszkij szerdán hangsúlyozta, hogy Kijev nem ellenzi a békés rendezést célzó megbeszéléseket, ám hozzátette: Moszkva részéről egyelőre nem tapasztalt ilyen szándékot. Zelenszkij kifejezte köszönetét Macronnak és Scholznak, amiért határozottan támogatják Ukrajnát, miközben az ország Oroszország részéről „katonai fenyegetésnek” van kitéve.

Vlagyimir Putyin orosz elnök nemrég arra szólította fel a nyugati országokat: a NATO ne terjeszkedjen tovább keletre, és ne telepítsen fegyvereket Ukrajnába, mert ez veszélyezteti Oroszország biztonságát.

Hiányzott Belarusz. A szerdai csúcstalálkozón az uniós tagországok állam-, illetve kormányfői, valamint a keleti partnerek közül Azerbajdzsán, Grúzia, a Moldovai Köztársaság, Örményország és Ukrajna vezetői kiemelték a közös értékeket, a kölcsönös bizalmat, és hangsúlyozták a partnerségi kapcsolatok szorosabbra fűzését. A hatodik alkalommal megrendezett csúcstalálkozón nem képviseltette magát Belarusz, amely felfüggesztette részvételét a partnerségben. Ursula Von der Leyen ezzel kapcsolatban reményét fejezte ki, hogy hamarosan egy demokratikusan megválasztott belarusz vezetőt üdvözölhetnek a tárgyalóteremben, ahol egyébként célzatosan üresen hagyták a volt szovjet tagköztársaság helyét.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke fogadja Volodimir Zelenszkij ukrán államfőt az Európai Tanács brüsszeli épületében 2021. december 15-én (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.