Csak Kijev ellenőrzése alatti területeken lehet szavazni az autonómiáról

Az ukrán elnök vetette fel a népszavazás megtartását a szakadár kelet-ukrajnai területek autonómiájáról.

MTI
2021. 12. 13. 16:43
ZELENSZKIJ, Volodimir
Donyeck, 2021. április 8. Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán államfõ (b) látogatást tesz a Donyeck térségben 2021. április 8-án. Kijev szerint az orosz hadsereg nagyjából harminc zászlóaljat csoportosított a határ orosz oldalára, az ukrajnai Donyec-medence megszállt területeire és az Ukrajnától a nemzetközi jog szabályainak megsértésével elcsatolt Krím félszigetre. MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csakis Kijev ellenőrzése alatt lévő területeken lehet szavazni az esetleges kelet-ukrajnai autonómiáról szóló népszavazáson, az önhatalmúlag kikiáltott donyecki és luhanszki „népköztársaság” lakói csakis akkor vehetnek részt az országos népszavazáson, ha kijevi ellenőrzés alatt lévő területekre utaznak – közölte hétfői sajtótájékoztatóján Ruszlan Sztefancsuk, az ukrán parlament elnöke.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy pénteki interjúban vetette fel a népszavazás megtartását a szakadár kelet-ukrajnai területek autonómiájáról.

– A népszavazási törvény értelmében lehetséges olyan lakosok számára is szavazókörök felállítása, akik nem maradtak a Kijev által ellenőrzött területeken – közölte a házelnök. – Ők az ukrán hatóságok ellenőrzése alatt lévő területekre utazhatnak, és ott adhatják le a voksukat – tette hozzá. Sztefancsuk hangsúlyozta, hogy a népszavazásra csakis olyan területeken kerülhet sor, amelyek az ukrán állam ellenőrzése alatt állnak.

Az országos referendum azt jelenti, hogy egész Ukrajna részt vesz benne 

– fejtette ki a parlament elnöke. – Szeparatizmus nem lesz az országban, nem történhet meg, hogy csak az ország területének egy része dönt Ukrajna sorsáról – fogalmazott. Korábban Volodimir Zelenszkij elnök nem zárt ki egy, a Donyec-medence egészéről tartandó népszavazást, de pontosította, hogy a „kérdés nem a (terület) jogállás”. Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője a népszavazásra vonatkozó kezdeményezést kommentálva megjegyezte, hogy a donyecki népszavazás Ukrajna belügye. 

Oroszország 2014-ben, a Viktor Janukovics ukrán államfő megbuktatásához vezető tüntetések után szállta meg és kebelezte be az Ukrajnához tartozó Krím félszigetet. Ezután fegyveres harc robbant ki Kelet-Ukrajnában a Kijevhez hű erők és az oroszbarát szakadárok között. Az ENSZ becslései szerint eddig mintegy 14 ezren veszítették életüket a konfliktusban. Moszkva visszautasítja azokat a kijevi állításokat, miszerint szította volna a konfliktust, és fegyveres erőket állomásoztatna a térségben.

 

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán államfő (b) látogatást tesz a Donyeck térségben 2021. április 8-án. (Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.