Donald Trumpot dicsérte Joe Biden demokrata elnök

Elismerően nyilatkozott a legfőbb belpolitikai riválisának számító Donald Trumpról Joe Biden amerikai elnök az előző adminisztráció vakcinafejlesztésben elért sikerei kapcsán. A volt republikánus elnök utódja megnyilatkozását egy gyógyulási folyamat kezdetének nevezte, valamint arra biztatta azokat, akik még tétováznak a vakcina beadatását illetően, hogy ragadják meg az alkalmat és vegyék fel az életet mentő oltást.

2021. 12. 22. 13:31
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meglepetésének adott hangot Donald Trump, miután Joe Biden amerikai elnök elismerően nyilatkozott az elődje által vezetett kormányzatról a koronavírus elleni védőoltás kifejlesztésével kapcsolatban, valamint amiatt is, amiért már a 75 éves Trump is felvette a harmadik, emlékeztető oltását – írta meg a Fox News portálja. A konzervatív amerikai hírcsatornának nyilatkozó korábbi elnök úgy fogalmazott: 

– Nagyra értékelem ezt, meglepődtem, amikor meghallottam.

Trump hozzátette: 0ľ Azt hiszem, most valami igazán jót tett Biden. Egy gyógyulási folyamatnak kell megvalósulnia ebben az országban, és a hivatalban lévő elnök ezen megnyilvánulása ehhez bizonyosan hozzá fog járulni. 

Biden egyébként annak apropóján szólt az amerikai állampolgárokhoz, hogy adminisztrációja az egész Egyesült Államokon végigsöprő omikron variáns elleni küzdelem jegyében ötszázmillió ingyenes gyorstesztet biztosít a lakosságnak, növeli a túlterhelt kórházak támogatását és az oltási erőfeszítéseket is megduplázzák. Mint fogalmazott:

Tisztázzunk valamit. Az előző kormánynak és a tudományos közösségnek köszönhetően Amerika volt az egyik első ország, amely vakcinához jutott. Az én kormányomnak és az amerikaiak kemény munkájának köszönhetően a világ egyik vezető országa lettünk átoltottságban.

Biden egyébként azt is elárulta, hogy ő maga is felvette az emlékeztető oltást, amint az elérhetővé vált. Az Egyesült Államokban az újonnan regisztrált fertőzöttek 73 százalékát az omikron variáns okozza.

A Trump-adminisztrációhoz köthető egyebek mellett a köz- és magánszféra együttműködését megteremtő Operation Warp Speed nevű program létrehozása, amely elévülhetetlen érdemeket szerzett a vakcinafejlesztésben – az előző amerikai kormány ehhez rendkívül komoly összegekkel is hozzájárult. „Ez egy nagyszerű dolog, amit mindannyian tettünk” – mondta Trump a Covid–19 elleni védőoltások bevezetésére utalva. – Lehet, hogy én voltam a közvetítő közeg, de ezt mind együtt csináltuk – tette hozzá.

Azoknak, akik még mindig tétováznak, hogy megkapják-e az oltást, Trump azt üzente: 

ragadják meg a lehetőséget, és vegyék fel az oltást, mert bár nem kötelesek ezt tenni, de ez a helyes döntés. 

Arról is beszélt, hogy véleménye szerint a hangnem és a bizalom kritikus fontosságú az amerikaiak oltakozásra való ösztönzéséhez. 

Hasonló narratívát magáévá téve Joe Biden is arról beszélt, hogy az amerikaiaknak hazafias kötelességük, hogy beoltassák magukat. Az elnök elmarasztalta továbbá azokat, akik a közösségi médiában és a televízióban félrevezető állításokat tettek, hogy lebeszéljék az embereket az oltás beadatásáról. Elemzők szerint Bidennek a Trump-adminisztrációra irányuló elismerő szavai mögött stratégiai elgondolás állhat, hiszen leginkább a republikánus oldalon akadnak olyan véleményvezérek, akik a közösségi hálózatokon a Biden-adminisztráció által szorgalmazott kötelező oltás ellen foglalnak állást. Ezekre a hangokra reflektálva Biden azt is megerősítette, hogy nem lesz tömeges lezárás az iskolákban vagy az üzletekben.

Borítókép: Donald Trump egy 2020-as kampányrendezvényen (Forrás: Getty Images)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.