Hazaárulással gyanúsították meg Petro Porosenkót

Hazaárulással és terrorista szervezetekkel történő együttműködéssel gyanúsították meg Petro Porosenko volt ukrán elnököt, mert a hatóságok szerint illegális szénkereskedelmet folytatott a Donyec-medencei szakadár „népköztársaságokkal” – hozta nyilvánosságra hétfőn az ukrán Állami Nyomozó Iroda (DBR).

Forrás: MTI2021. 12. 21. 7:26
POROSENKO, Petro
Kijev, 2020. október 3. Petro Porosenko volt ukrán elnök támogatóihoz beszél Kijevben 2020. július 1-jén. Sajtóértesülések szerint Porosenkót kétoldali tüdõgyulladással kórházba szállították 2020. október 3-án. A volt ukrán államfõ szeptember 29-én közösségi oldalakon hozta nyilvánosságra, hogy pozitív lett a koronavírus-tesztje. MTI/EPA/Sztepan Franko Fotó: Sztepan Franko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál értesülései szerint levélben, a címére juttatták el a meggyanúsításáról szóló iratot, mivel Porosenko nem vette át személyesen – tájékoztatott az MTI.

A nyomozóiroda közleménye szerint Porosenkót – aki 2014 és 2019 között volt Ukrajna elnöke – azzal gyanúsítják, hogy többek mellett orosz felső vezetőkkel együttműködve, „összeesküvésben” segítette a donyecki és a luhanszki szakadár „népköztársaságokat”.

Kijev hivatalosan terrorszervezeteknek minősíti az ideiglenesen megszállt Donyec-medencei területeken működő szakadár közigazgatásokat, az abban posztot betöltőket pedig terroristáknak.

Porosenkót azzal gyanúsítják, hogy illegálisan kereskedett a donyecki szakadárokkal az általuk ellenőrzött területen kitermelt szénnel, ily módon „terroristákkal” működött együtt.

Hazaárulásért Ukrajnában akár 15 évig terjedő börtönbüntetés is kiszabható.

Az 56 éves Porosenko ügyvédje koholtnak nevezte a védence elleni vádakat. Elmondta, hogy Porosenko nem tudta átvenni az iratot a meggyanúsításáról, mert Varsóban van egy konferencián. De ezt a nyomozók is tudhatták – jegyezte meg a jogász.

Ugyancsak illegális szénkereskedelem miatt indítottak az ukrán hatóságok nemrégiben vizsgálatot Viktor Medvedcsuk Moszkva-barát oligarcha ellen is.

Borítókép: Petro Porosenko volt ukrán elnök (Fotó: MTI/EPA/Sztepan Franko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.