Japán sem küld diplomatákat a pekingi téli olimpiára

A távol-keleti ország ezzel a lépéssel csatlakozott több nyugati állam bojkottjához.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 12. 24. 13:24
null
Peking, 2021. december 1. Védõmaszkos nõ megy a 2022-es pekingi téli olimpia és paralimpia emblémái elõtt az eseményt elõkészítõ bizottság pekingi székházának közelében, a Soukang Parkban 2021. december elsején. Az ötkarikás téli játékokat 2022. február 4. és február 20. között rendezik a kínai fõvárosban. MTI/EPA/Roman Pilipej Fotó: Roman Pilipej
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Japán politikusok sem utaznak a február 4-én rajtoló pekingi téli olimpiára. A japán kormány szóvivője, Macuno Hirokazu pénteken bejelentette, hogy a küldöttségüket három sportdiplomata kíséri el: a japán olimpiai, illetve paralimpiai bizottság elnöke, Jamasita Jaszuhiro és Mori Kazajuki, valamint Hasimoto Szeiko, a tokiói olimpia szervezőbizottságának vezetője. Amikor az okokról kérdezték, Macuno nem diplomáciai bojkottként magyarázta a döntésüket, viszont ahhoz hasonló érveket említett.

Az olimpia és a paralimpia a béke és a sport ünnepe, amely bátorságot ad a világnak

– nyilatkozta. Hozzátette: közvetlen magyarázatot adtak a rendező kínaiaknak, hogy számukra kiemelten fontos az egyetemes értékek és a nemzetközi közösségek értékeinek biztosítása, beleértve a szabadságot és az emberi jogokat.

Korábban több ország jelezte már, hogy politikai okokból nem küld diplomatákat a pekingi olimpiára. Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kanada, Új-Zéland és Ausztrália is sérelmezte, hogy Kína folyamatosan megsérti az emberi jogokat, legfőképp az ujgur kisebbség elnyomása miatt bírálták a következő téli olimpia házigazdáit. Kína kezdettől kategorikusan visszautasította és politikai állásfoglalásnak minősítette a neki címzett vádakat.

Borítókép: Védőmaszkos nő megy a 2022-es pekingi téli olimpia és paralimpia emblémái előtt az eseményt előkészítő bizottság pekingi székházának közelében, a Soukang Parkban 2021. december elsején. (Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.