Kijev szerint enyhítette a feszültséget Biden és Putyin megbeszélése

Az amerikai elnök csütörtökön tárgyal telefonon Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 12. 08. 16:38
BIDEN, Joe; BLINKEN, Antony; SULLIVAN, Jake; PUTYIN, Vlagyimir
Washington, 2021. december 8. A washingtoni Fehr Hz ltal kzreadott kpen Joe Biden amerikai elnk (j) videkonferencia keretben folytat megbeszlst Vlagyimir Putyin orosz elnkkel (a kijelzn) a washingtoni Fehr Hzban 2021. december 7-n. A megbeszlsen rszt vesz Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsgi tancsad (b), Antony Blinken amerikai klgyminiszter (j2) s Eric Green, a nemzetbiztonsgi tancs Oroszorszgrt s Kzp-zsirt felels igazgatja (j3). MTI/AP/A washingtoni Fehr Hz/Adam Schultz Fotó: Adam Schultz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök keddi online megbeszélése lehetővé tette a feszültség enyhítését, és az elrettentést szolgálta – kommentálta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerdán a virtuális csúcstalálkozót.

Maga a kapcsolattartás az elrettentés és az eszkaláció enyhítésének eszközeként szolgál. Nagyra értékeljük az Egyesült Államok kulcsfontosságú diplomáciai szerepvállalását azon erőfeszítésekben amelyek arra irányulnak, hogy Oroszországot rávegyék a tárgyalásokhoz történő visszatérésre

– fogalmazott a tárcavezető.

Azon meggyőződésének adott hangot, hogy Putyin nagyon világos és erőteljes jelzéseket kapott az eszkalációt érintően, amelyet Oroszország folytat az ukrán határ mentén és a térség egészében. Kiemelte, hogy most, mivel Oroszország nem mutat semmiféle konstruktivitást, a fő prioritás átfogó, hatékony elrettentő intézkedéscsomag kialakítása a katonai eszkaláció megakadályozása érdekében. Hozzátette, hogy ennek elérése érdekében Kijev szoros együttműködést folytat partnereivel az Atlanti-óceán mindkét partján. Az ukrán külügyminiszter rámutatott, hogy

Joe Biden és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök várható csütörtöki telefonmegbeszélése lehetővé teszi hogy újraélesszék a „Moszkva megfékezésére”, valamint a Donyec-medencei fegyveres konfliktus békés, tárgyalásos úton történő rendezésére létrehozott úgynevezett normandiai formátumot.

A normandiai formátumban Ukrajna és Oroszország mellett Németország és Franciaország vesz részt. A washingtoni Fehér Ház tájékoztatása szerint Joe Biden a keddi csúcstalálkozón kifejezte az Egyesült Államok és európai szövetségesei mélységes aggodalmát az orosz csapatösszevonások miatt Ukrajna határánál, és egyértelművé tette, hogy Washington és partnerei erőteljes gazdasági és egyéb intézkedésekkel válaszolnak majd az esetleges katonai eszkalációra.

Ha Vlagyimir Putyin azt szeretné, hogy az Északi Áramlat 2 vezetéken földgázt szállíthasson, akkor talán nem vállalja annak kockázatát, hogy megtámadja Ukrajnát

– fogalmazott Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, aki kiemelte: Biden nem tett ígéretet Putyinnak arra, hogy a NATO nem vesz fel tagjai közé több országot Kelet-Európában.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök (j) videókonferencián folytat megbeszélést Vlagyimir Putyin orosz elnökkel (a kijelzőn) a washingtoni Fehér Házban 2021. december 7-én. (Fotó: MTI/AP/Adam Schultz)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.