Litvánia fejenként ezer eurót ígér az önkéntesen hazatérő migránsoknak

Még a repülőjegyüket is kifizetik, csak menjenek.

MTI
2021. 12. 10. 9:31
Bruzgi, 2021. november 22. Az Európai Unióba bejutni kívánó illegális bevándorlók ételosztásra várnak a Kuznica Bialostocka-Bruzgi lengyel-fehérorosz határátkelőnél, a fehéroroszországi Grodno környékén 2021. november 22-én. Lengyelország, Lettország és Litvánia határához hónapok óta migránsok ezrei érkeznek Fehéroroszország felől. MTI/EPA Fotó: - Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Litvánia fejenként ezer eurót (366 ezer forint) adna a hazájukba önkéntesen visszatérő migránsoknak – közölte csütörtökön Agne Bilotaite litván belügyminiszter. A tárcavezető az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy eddig 300 eurót (110 ezer forint) és egy repülőjegyet biztosítottak azoknak az illegális migránsoknak, akik önszántukból döntöttek a hazatérés mellett. A pénz egy külön erre a célra létrehozott uniós alapból származik.

Lengyelország, Litvánia és Lettország határaihoz hónapok óta illegális bevándorlók ezrei érkeznek Fehéroroszország irányából. Csak Litvánia több mint négyezer menedékkérőt tartóztatott fel, ami ötvenszerese a tavaly regisztráltnak. A balti állam eddig az előterjesztett 3272 menedékkérelemből mindössze 54-et fogadott el. Az Európai Unió azzal vádolja Lukasenka elnököt, hogy a migránsok határra szállításával a rezsimje ellen elrendelt nyugati büntetőintézkedésekért akar visszavágni.

Borítókép: Migránsok a keleti határon. (Fotó: MTI/EPA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.