időjárás 2°C Antal, Antónia 2022. January 17.
logo

Több mint két órán át tanácskozott Putyin és Biden

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.12.07. 19:09 2021.12.07. 19:14
Több mint két órán át tanácskozott Putyin és Biden

Több mint kétórás online csúcstalálkozót tartott Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök kedden – közölték orosz hírügynökségek. A tanácskozás zárt, védett videókapcsolaton zajlott, az eseményről csak az elnökök kölcsönös üdvözlését hozták nyilvánosságra. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője előzetesen az eszmecsere várható témái között nevezte meg az Ukrajna körül kialakult feszültséget, a NATO infrastruktúrájának közeledését Oroszország határai felé, valamint Putyin biztonsági garanciákról szóló kezdeményezését, amely kizárná az észak-atlanti szövetség további keleti bővítését.

Dmitrij Peszkov elmondta, hogy a két elnök kedden meg fogja vitatni a kétoldalú kapcsolatokat, egyebek között a diplomáciai képviseletek működését is. – Egyelőre minden teljesen válságosnak tűnik – mondta. Közölte, hogy szükség lesz a júniusi genfi csúcson elért megállapodások végrehajtásának felülvizsgálatára. – Ha a két elnök ráállt a tárgyalásra, akkor a céljuk az, hogy megvitassák a dolgokat, és nem az, hogy zsákutcába juttassák őket – fogalmazott. Hangsúlyozta, hogy a tárgyalásnak kölcsönösen tiszteletteljesnek kell lennie, amelyben a partnereknek figyelembe kell venniük egymás érdekeit és aggodalmait. Nem kívánt reagálni a CNN-nek arra az értesülésére, hogy az Egyesült Államok újabb kemény szankciókat készített elő Oroszország ellen. – Nem tudom, hogy ez kacsa-e vagy kiszivárogtatás – mondta.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök videókonferencián megbeszélést folytat Joe Biden amerikai elnökkel (a képernyőn) a szocsi Bocsarov Rucsejben 2021. december 7-én. (Fotó: MTI/EPA/Orosz elnöki sajtószolgálat/Szputnyik/Mihail Metzel)