Több európai ország is elkötelezett Ukrajna szuverenitása mellett

Szerintük a német–francia közvetítéssel folytatott tárgyalás a célravezető Kijev és Moszkva között.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 12. 07. 9:14
MACRON, Emmanuel
A konfliktusok helyett a járvány elleni küzdelemre összpontosítanak Fotó: MTI/AP/Ludovic Marin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Franciaország, az Egyesült Királyság, Németország, Olaszország és az Egyesült Államok elkötelezett Ukrajna szuverenitásának tiszteletben tartása mellett − közölte kedd hajnalban a francia elnöki hivatal az Kijev és Moszkva között kiújult feszültségre hivatkozva.

Az öt állam- illetve kormányfő telefonon egyeztetett az Élysée-palota tájékoztatása szerint, és azt is tudatták, hogy elkötelezettek amellett, hogy tegyenek a béke megőrzése érdekében Európában, miközben Oroszországot az a vád éri, hogy Ukrajna megtámadására készül. Az Élysée-palota közleményéből kiderül, hogy felszólították Oroszországot: folytatnia kell a tárgyalásokat a német–francia közvetítéssel folytatott, úgynevezett normandiai formátumban Ukrajnával.

Franciaország, Németország, Olaszország, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok vezetőinek egyeztetése egy nappal előzte meg Joe Biden amerikai elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök videómegbeszélését, miután Washington többször világossá tette, hogy következményei lesznek, ha Oroszország megtámadja Ukrajnát. A Biden-kormány egy magas rangú illetékese arról beszélt, hogy gazdasági szankciók mellett amerikai csapatok Kelet-Európába telepítéséről is szó lehet.

A The Washington Post című amerikai lapnak egy amerikai illetékes arról beszélt, hogy ismerik azokat az orosz terveket, amelyek alapján Moszkva a jövő év elején 175 ezer emberrel offenzívát indíthat Ukrajna ellen. Oroszország tagadja, hogy erre készül, egyúttal a nyugati országokat vádolja azzal, hogy provokálják. Ukrajna az ország keleti részén hadat visel a Moszkva-barát szakadárokkal, akiket a nyugati országok szerint Oroszország támogat, de ezt Moszkvában tagadják. A konfliktusnak már több mint 13 ezer halottja van.

Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök videókonferenciát tart az Élysée-palotában 2020. március 19-én

(Fotó: MTI/AP/Ludovic Marin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.