időjárás 18°C Eliza, Eszter 2022. május 24.
logo

Az EU idén 1,5 milliárd eurót biztosít nemzetközi humanitárius támogatásokra

MTI
2022.01.17. 18:00 2022.01.17. 18:28
Az EU idén 1,5 milliárd eurót biztosít nemzetközi humanitárius támogatásokra

Az Európai Bizottság elfogadta az ez évre szóló kezdeti humanitárius költségvetését, melynek összege 1,53 milliárd euró – közölte az uniós testület közleményben hétfőn Brüsszelben. A források a közlemény szerint a humanitárius válságok által leginkább érintett emberek megsegítését szolgálják világszerte, és ahhoz is hozzájárulnak, hogy a katasztrófák által gyakran sújtott országok lakosságának veszélyeztetett csoportjai jobban felkészülhessenek a különböző természeti csapások, például az árvizek, az erdőtüzek, a földrengések és a ciklonok elleni védekezésre. 

A humanitárius segítségnyújtás keretében az EU idén 469 millió eurót különít el a szubszaharai régiót alkotó országok – Burkina Faso, Mali, Mauritánia és Niger – lakosságának élelmiszer-ellátására, valamint a Közép-afrikai Köztársaságban, Csádban, Kamerunban, Nigériában, Dél-Szudánban, Dzsibutiban, Etiópiában, Kenyában és a Kongóban kialakult konfliktusok miatt lakóhelyüket elhagyni kényszerültek szükségleteire. A közel-keleti, az észak-afrikai és a jemeni konfliktusok, illetve a szíriai válság áldozatainak, valamint a Közel-Kelet országaival szomszédos államokban élő menekültek szükségleteinek kezelésére 351 millió eurót különítettek el. Az ukrajnai, a nyugat-balkáni és a kaukázusi válságok, valamint a törökországi migrációs feladatok kezelésére 152 millió euró áll rendelkezésre. Az ázsiai és a latin-amerikai lakosságot 188 millió euró uniós támogatás segíti. A fennmaradó 370 millió eurót nem várt válságokra vagy a meglévő, illetve az újabb válságok váratlan költségeire fogják fordítani – írták. 

A források 10 százalékát az Európai Unió a szükséghelyzetben lévő gyermekek és fiatalok oktatására fordítja, hogy iskoláztatásuk folytonosságát biztosítsa – tették hozzá.

Borítókép: A Fülöp-szigeteki parti őrség (PCG) által közreadott képen egy lányt mentenek a Rai tájfun keltette árvízben a Fülöp-szigetek déli részén fekvő Cagayan de Oróban 2021. december 16-án. A forgószél miatt több tízezer embert költöztettek ki lakhelyérõl a veszélyeztetett térségekből. (Fotó: MTI/EPA/PCG)