Az ukrán külügyminiszter csalódott Németországban

Dmitro Kulebának nem tetszett, hogy Berlin nem szállít fegyvert Ukrajnába.

2022. 01. 22. 16:49
KULEBA, Dmitro
Riga, 2021. december 1. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter sajtóértekezletet tart a NATO-tagországok külügyminiszteri értekezletének második ülésnapján Rigában 2021. december 1-jén. MTI/EPA/Toms Kalnins Fotó: Toms Kalnins Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németország nyilatkozata, hogy nem szállít fegyvereket Ukrajnának, ellentmond Ukrajna általa kinyilvánított támogatásának, és nem felel meg a két ország közötti viszony szintjének – vélekedett Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter. Németország minapi kijelentései, melyek szerint nem lehetséges, hogy német védelmi fegyvereket küldjenek Ukrajnának, de más országokat nem bírál azért, ha ezt teszik, továbbá az a nyilatkozata, hogy a Krím Ukrajnához való visszatérésének nincs perspektívája, valamint ingadozása Oroszország SWIFT-rendszerről való leválasztása ügyében nem felel meg kapcsolataink szintjének és a jelenlegi biztonsági helyzetnek – írta a miniszter szombaton a Twitteren.

Szavai szerint még soha nem volt annyira fontos a Nyugat Oroszországgal kapcsolatos egységes álláspontja, mint most. 

Mindazonáltal megköszönte Németországnak az eddigi támogatását, valamint a Donyec-medencei konfliktus rendezése érdekében tett diplomáciai erőfeszítéseit. – De Németország mostani kijelentései csalódást okoznak, és ellentmondanak ennek a támogatásnak és ezeknek az erőfeszítéseknek – tette hozzá.

Annalena Baerbock német külügyminiszter pénteken kijelentette, hogy nem tartja elfogadhatónak a fegyverszállítást Ukrajnának. Olaf Scholz német kancellár pedig kedden úgy nyilatkozott, hogy Németország nem szállít fegyvert konfliktusövezetbe. Christine Lambrecht német védelmi miniszter egy interjúban megerősítette, hogy Németország semmiképpen nem szállít fegyvert Ukrajnának most, az Oroszországgal fennálló feszültség idején, de tábori kórházat igen.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő korábban úgy vélekedett, hogy a NATO-országok fegyver- és haditechnika-szállításai ukrán területre Kijevet arra ösztönözhetik, hogy erőszak útján próbálja megoldani a délkelet-ukrajnai konfliktust.

Borítókép: Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter (Fotó: MTI/EPA/Toms Kalnins)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.