Biden szerint egy Ukrajna elleni orosz invázió „megváltoztatná a világot”

Az amerikai elnök kiemelte: támadás esetén Moszkva „jelentős gazdasági szankcióknak” tenné ki magát.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 01. 26. 9:15
BIDEN, Joe
Washington, 2022. január 6. Joe Biden amerikai elnök beszédet mond az amerikai kongresszusi épületegyüttesnél tavaly lezajlott zavargások elsõ évfordulóján az amerikai törvényhozás, a Capitolium szoborcsarnokában Washingtonban 2022. január 6-án. MTI/EPA pool/Jim Lo Scalzo Fotó: Jim Lo Scalzo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy Ukrajna elleni esetleges orosz támadás a második világháború óta legjelentősebb invázió lenne, tekintettel az orosz csapatok masszív jelenlétére a határ közelében 

– jelentette ki kedden Joe Biden amerikai elnök újságíróknak nyilatkozva.

Mint mondta, egy ilyen fejlemény „megváltoztatná a világot”. Egyben emlékeztetett arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök további csapaterősítéseket hajt végre Ukrajna Belarusszal közös határán is.

Megismételte, hogy támadás esetén Oroszország „jelentős gazdasági” szankcióknak tenné ki magát.  

Újságírók kérdéseire válaszolva, hogy vajon célzott szankciókkal sújthatja-e Putyint, Biden azzal felelt, hogy „Igen, el tudom képzelni”. Az amerikai elnök ugyanakkor hangsúlyozta, hogy „nem áll szándékában” amerikai vagy NATO-csapatokat – az egyébként nem NATO-tagállam – Ukrajnába telepíteni. Az Egyesült Államok, Kanada és Nagy-Britannia is elkezdte hazaszállítani Kijevben dolgozó diplomatáik családtagjait az orosz–ukrán határnál történt orosz csapatösszevonásra hivatkozva.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök beszédet mond a Capitolium szoborcsarnokában Washingtonban 2022. január 6-án (Fotó: MTI/EPA pool/Jim Lo Scalzo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.