Brüsszel beismerte, miért tartja vissza a magyar helyreállítási pénzeket

Győri Enikő uniós parlamenti képviselő szerint a bizottság jogtalanul tartja vissza a forrásokat.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 01. 19. 19:20
null

Győri Enikő uniós parlamenti képviselő szerint a bizottság jogtalanul tartja vissza a forrásokat.

– Paolo Gentiloni, a gazdasági ügyekért felelős európai uniós biztos az EU-tagországok pénzügyminisztereinek keddi ülésén (Ecofin) beismerte, hogy az Európai Bizottság „oktatási diszkrimináció miatt” tartja vissza a koronavírus-járvány utáni helyreállítást célzó, Magyarországnak járó forrásokat − jelentette ki Győri Enikő, a Fidesz uniós parlamenti képviselője az MTI-nek szerdán Strasbourgban nyilatkozva.

A képviselő asszony elmondta azt is, hogy legutóbbi személyes beszélgetésére Gentilonival a decemberi Ecofin-ülésen került sor, ahol a biztos kijelentette: nincs, mert nem is lehet kapcsolat a nemzeti kompetenciába tartozó pénzügyi következményekkel nem bíró ügyek és a helyreállítási források között.

Mindehhez képest a keddi ülésen kibújt a szög a zsákból: az EU-bizottság jogot sért, diszkriminatív szabotázsakciót követ el, politikai játszmát folytat. Eddig titkolta, de most elismerte: olyan ügyeket köt össze, melyeket nem lehetne sem az uniós szerződések, sem a helyreállítási alapról szóló jogszabályok alapján

− szögezte le Győri Enikő.

Mint mondta, a bizottság felrúgta a 2020 decemberében az uniós tagállami vezetők között kötött paktumot, amely a brüsszeli bizottság jóváhagyásával született. 

Az egyezség szerint addig nem indítják el a jogállamisági mechanizmust, amíg az uniós bíróság el nem dönti, hogy az megfelel-e az uniós jognak.

Emlékeztetett: Magyarország még 2021 májusában, az elsők között nyújtotta be nemzeti helyreállítási tervét, és aktívan részt vett a bizottsággal tartott konzultációkban. 

A magyar helyreállítási terv jó úton haladt az elfogadás felé, és a tárgyalásokban a magyar gyermekvédelmi törvény elfogadását követően lépett fel patthelyzet.

− Elvárjuk a tanács soros francia elnökségétől, hogy ne engedjen teret a bizottság jogellenes magatartásának, és haladéktalanul terjessze jóváhagyásra a tanács elé a magyar helyreállítási tervet − nyomatékosította a fideszes EP-képviselő.

Borítókép: Az Európai Unió zászlaja (Fotó: Getty Images)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.