Csaknem négyezer iraki tért vissza hazájába Belaruszból

A litván vezetés közölte, új elképzelésekkel szeretné segíteni a Litvánia és Irak közötti együttműködést.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 01. 16. 20:10
null
Grodno, 2021. november 26. A BelTa fehérorosz állami hírügynökség által közreadott kép illegális bevándorlókról a lengyel-fehérorosz határátkelõ közelében létesített Bruzgi migránsközpontban Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök látogatása idején 2021. november 26-án. Lengyelország, Lettország és Litvánia határához hónapok óta migránsok ezrei érkeznek Fehéroroszország felõl. MTI/EPA/BelTa/Makszim Gucsek Fotó: Makszim Gucsek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem négyezer iraki állampolgárt szállítottak vissza a hazájába november közepe óta Belaruszból – jelentette be bagdadi sajtótájékoztatóján vasárnap az iraki külügyminiszter, oldalán litván hivatali partnerével, Gabrielius Landsbergisszel. Olyan illegális bevándorlókról van szó, akik Lengyelország, illetve Lettország és Litvánia felől próbáltak bejutni az Európai Unió területére. Fuád Mohamed Huszein iraki tárcavezető tájékoztatása szerint november 18. óta az iraki kormány tíz repülőjárattal vitte haza állampolgárait Belaruszból. Mint mondta:

eddig mintegy négyezer olyan irakit sikerült hazaszállítani, aki Belarusz Lengyelországgal, Litvániával, illetve Lettországgal közös határán rekedt.

Ahmed al-Szaháf külügyi szóvivő hozzátette, hogy Belaruszból 3817,  Litvániából pedig 112 irakit vittek haza. Mint arról beszámolt, az érintett repülőjáratok először a félautonóm Iraki Kurdisztánban szállnak le, mivel a menedékkérők közül számosan abból a térségből származnak, s a gépek csak ezt követően folytatják útjukat Bagdadba. Al-Szaháf arról is beszámolt, hogy számos iraki migráns lehet még Belaruszban, bár pontos számukat a helyi segélymunkások az időjárási körülményekre és a nehéz terepviszonyokra tekintettel nem tudják megbecsülni.

Landsbergis, aki Musztafa al-Kádimi iraki miniszterelnökkel is egyeztetett Bagdadban, kijelentette, hogy új elképzelésekkel szeretné segíteni a két ország közötti együttműködést.

Lengyelország, Litvánia és Lettország határai fokozott nyomás alá kerültek az elmúlt hónapokban Belarusz irányából, ahol migránsok ezrei táboroztak abban a reményben, hogy sikerül bejutniuk az Európai Unió területére. Az Európai Unió azzal vádolja Aljakszandr Lukasenka belarusz elnököt, hogy a migránsválság megszervezésével torolja meg azokat a nyugati szankciókat, amelyeket a 2020. augusztusi, vitatott elnökválasztást követő tiltakozások elfojtása miatt hoztak. Lukasenka ezt tagadja. A vádak szerint Belarusz segített közel-keleti, nagyrészt iraki állampolgároknak eljutni Minszkbe, és megpróbálta átjuttatni őket az Európai Unió határán.

Borítókép: A BelTa fehérorosz állami hírügynökség által közreadott kép illegális bevándorlókról a lengyel–belarusz határátkelő közelében létesített bruzgi migránsközpontban Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök látogatása idején, 2021. november 26-án. (Fotó: MTI/EPA/BelTa/Makszim Gucsek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.