Egységre szólította fel Blinken az ukránokat

Az amerikai külügyminiszter a politikusok közötti nézeteltérések félretételére hívta fel a figyelmet.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 01. 19. 18:35
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter felszólította szerdán Kijevben az ukránokat, hogy legyenek egységesek az orosz fenyegetéssel szemben. A washingtoni diplomácia vezetője ukrán hivatali partnerével, Dmitro Kuleba külügyminiszterrel a megbeszélésük után tartott közös sajtótájékoztatójukon beszélt erről.

Blinken sürgette az ukrán politikusokat, hogy tegyék félre nézeteltéréseiket a közös nemzeti érdek érdekében, és működjenek együtt egy esetleges orosz invázióval szemben. 

− Ukrajnának kerülnie kell minden olyan lépést, amely elősegíti Oroszország cinikus erőfeszítéseit. Ez azt jelenti, hogy az ukrán kormányon belüli és azon kívüli vezetőknek félre kell tenniük nézeteltéréseiket a közös nemzeti érdek érdekében, és közösen kell felkészülniük a nehéz napokra

− fogalmazott az amerikai külügyminiszter.

Blinken kérdésre válaszolva közölte, hogy idén további 300 millió dollár támogatást ad az Egyesült Államok Ukrajnának.

Kuleba azt hangsúlyozta, hogy Oroszországnak folytatnia kell a tárgyalásokat az Egyesült Államokkal, a NATO-val és a normandiai formátumban részt vevő országokkal a Donyec-medencei konfliktus diplomáciai úton történő rendezése érdekében. 

Közölte: az Egyesült Államok támogatja Ukrajna, valamint Franciaország és Németország erőfeszítéseit, hogy a normandiai formátumú megbeszélések vezetői szinten folytatódjanak.

A normandiai egyeztetések a Donyec-medencei válság békés, tárgyalásos rendezésére jöttek létre Kijev, Moszkva, Párizs és Berlin részvételével.    

Az ukrán miniszter emellett kifejezte meggyőződését, hogy Ukrajna elég erős ahhoz, hogy méltósággal vészelje át a jelenlegi nehéz időszakot. Szerinte a legfontosabb, hogy az ukránok ne engedjenek a Kreml „pánikkeltő és az ország belső helyzetének aláásására tett kísérleteinek”. Megjegyezte, hogy Ukrajna helyzete most sokkal jobb, mint 2014-ben, az orosz agresszió kezdetén volt.

− Ma Ukrajna nagyon erős. Erős hadseregünk van, szerényen szólva, erős diplomáciánk, erős partnereink vannak. Noha tisztában vagyunk Oroszország agresszív szándékaival, az ezzel összefüggő összes kockázattal, bíznunk kell önmagunkban. Hinnünk kell abban, hogy képesek vagyunk felülkerekedni történelmünk e nehéz pillanatán. És semmi kétségem afelől, hogy ez így is lesz

− hangoztatta az ukrán tárcavezető.

Kuleba kiemelte: Oroszország arra törekszik, hogy belülről destabilizálja Ukrajnát, elsősorban az ország gazdaságát, pénzügyi rendszerét. − Mindent meg kell tennünk annak megakadályozására, hogy Oroszország ezt a célt elérje. Minden erőfeszítésünk arra irányul, hogy az ország helyzete stabil, a pénzügyi rendszer erős és kiszámítható maradjon, hogy az ukrán gazdaság ne szenvedjen biztonság téren fellépő problémáktól − hangsúlyozta. Megjegyezte, hogy egyebek mellett erről is szó esett a Blinkennel folytatott eszmecseréjükön.

Az amerikai külügyminisztert fogadta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki a Twitteren azt írta, hogy nagyra értékeli Blinken személyes részvételét az Ukrajna körüli feszültség enyhítésében. 

− Hálás vagyok az Egyesült Államok hatékony politikai és biztonsági támogatásáért. Várom a gazdasági és pénzügyi együttműködés megerősítését. Meggyőződésem, hogy Ukrajna nélkül nem születik döntés Ukrajnáról

− közölte Zelenszkij.

A 24-es tévécsatorna az internetes oldalán arról számolt be, hogy Zelenszkij és Blinken találkozóján szó esett Ukrajna NATO-csatlakozásának amerikai támogatásáról és az ukrán haderő reformjáról.

A portál idézte Zelenszkijt, aki a találkozó elején, a megbeszélés sajtónyilvános részében azt mondta: 

− Megértjük, hogy ahhoz, hogy nagyon gyors lépéseket tegyünk a hadsereg korszerűsítésére, segítségre van szükségünk, különösen ilyen nehéz időkben. Úgy gondolom, hogy mivel nagyon nehéz idők járnak, beszélgetésünk napirendje elsősorban a biztonság kérdése. Szeretnék felvetni néhány gazdasági kérdést is, amely éppen a biztonsági helyzettől függ.

Az ukrán elnök megjegyezte, nagyra tartja az amerikai hírszerzést, de Ukrajnában valamivel mélyebben ismerik a saját államuk helyzetét.

Zelenszkij a nap folyamán telefonon tárgyalt Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral is. Utóbbi a Twitteren közölte, hogy kifejezte a NATO határozott támogatását Ukrajnának az orosz fenyegetéssel szemben. − A szövetségesek felszólítják Oroszországot, hogy haladéktalanul csökkentse a feszültséget. Készen állunk a további párbeszédre Oroszországgal, de nem kötünk kompromisszumot a kulcsfontosságú elvekben − szögezte le a NATO főtitkára.

Miközben Blinken Kijevben tartózkodott, a hazaárulással meggyanúsított Petro Porosenko volt ukrán elnöknek, az Európai Szolidaritás nevű ellenzéki parlamenti párt vezetőjének hívei tovább folytatták tüntetésüket. A Porosenkót az ellene folytatott per idejére szabadlábra helyező bíróság épülete elől az elnöki iroda elé vonultak, hogy tovább tiltakozzanak az exállamfő elleni jogi eljárás miatt.

Borítókép: Antony Blinken (jobbra) amerikai külügyminiszter és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő találkoznak Kijevben 2022. január 19-én (Fotó: Reuters)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.