Erdogan nem tartja valószínűnek, hogy Moszkva lerohanná Ukrajnát

Törökország államfője szerint a háborút ki kell törölni a politikatörténetből.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 01. 18. 15:10
Turkish President Recep Tayyip Erdogan
Turkish President Recep Tayyip Erdogan Fotó: DOGUKAN KESKINKILIC
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerint nem reális megközelítés, hogy Oroszország esetlegesen megszállja Ukrajnát – jelentette kedden az Anadolu török állami hírügynökség Erdogan szavaira hivatkozva.

A török államfő hétfői albániai látogatása után nyilatkozott erről a török sajtó képviselőinek. 

Ahhoz, hogy Oroszország meg tudja ezt lépni, az egész világ és a saját helyzetét is fel kell mérnie. Ukrajna nem mindennapi ország, erős ország

− emelte ki nyilatkozatában Erdogan.

Rámutatott egyúttal, hogy a térség már nem tud elfogadni háborút. „Nem is lenne helyes” − tette hozzá, hangoztatva, hogy „a háborút ki kell törölni, ki kell dobni a politikatörténetből”.

A török elnök jelezte, hogy mind Ilham Aliyev azeri elnökkel, mind pedig magával Vlagyimir Putyin orosz elnökkel beszélni fog a kérdésről.

Erdogan végül a török újságíróknak felidézte azt is, hogy Törökország a Krím félsziget 2014-es orosz megszállását is ellenezte.

Az Egyesült Államok, a NATO és az ukrán vezetés a napokban azzal vádolta meg Oroszországot, hogy Ukrajna elleni esetleges invázió céljából vonultatott fel közel százezer katonát a közös határ mentén. Moszkva cáfolja ezt, hangsúlyozva, hogy saját területén lévő csapaterősítésről van szó, és a NATO keleti bővítésének leállításával kapcsolatos biztonsági garanciákat követel.

Borítókép: Recep Tayyip Erdogan török államfő sajtótájékoztatón nyilatkozik Ankarában 2021. december 8-án (Fotó: AFP/Anadolu Agency/Dogukan Keskinkilic)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.