időjárás 25°C Evelin, Fülöp 2022. május 26.
logo

Február tizedike és huszadika között gyakorlatoznak a belarusz és orosz erők

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.01.18. 12:00
Február tizedike és huszadika között gyakorlatoznak a belarusz és orosz erők

Február 10–20. között tartják Oroszország és Belarusz közös hadgyakorlatát Belarusz területén – közölte kedden a minszki védelmi minisztérium, miután előző nap Aljakszandr Lukasenka elnök az operatív művelet részleteit megvitató tanácskozáson bejelentette a hadgyakorlat tervét.

A Szövetségi Eltökéltség – 2022 fedőnevű manőverek minden részletét egyeztették az orosz féllel, és a részt vevő orosz katonák, illetve hadfelszerelés egy része már hétfőn megérkezett Belaruszba − közölte Viktor Hrenyin tárcavezető, illetve minisztériuma.

Lukasenka hétfői közlése szerint a hadgyakorlatokat az ország nyugati és déli határai mellett fogják tartani, szem előtt tartva a Belarusszal szemben álló, általa nem pontosított „nyugati” és „déli” erőket. Az ország nyugatról a NATO-tagállam balti államokkal, délről pedig Ukrajnával határos.

Az elnök emlékeztetett: decemberben állapodott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel abban, hogy az orosz–belarusz Szövetségi Állam nyugati határainál és déli szárnyán hadgyakorlat tartanak. 

Megvádolta Ukrajnát azzal, hogy csapatösszevonásokat hajtott végre a belarusz határ közelében, Lengyelországot és a balti országok pedig azzal, hogy 30 ezer katonát állomásoztatnak a közös határ túloldalán.

A belarusz védelmi minisztérium szóvivőjének keddi közlése szerint gyakorolni fogják az államhatár egyes szakaszainak megerősítését ellenséges betörés esetére, valamint azoknak az illegális csatornáknak az elvágását, amelyeken fegyvereket, lőszereket és egyéb eszközöket juttathatnak be az ország destabilizálása céljából.

Borítókép: Orosz katonák érkeztek az oroszországi Kalinyingrád régióban rendezett Zapad – 2021 orosz–belarusz hadgyakorlatra 2021. szeptember 13-án (Fotó: Reuters/Vitaly Nevar)