Hollandiában enyhítették a járványügyi korlátozásokat

Az országban ugyanakkor az új fertőzések napi átlaga 60 ezerre ugrott.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 01. 26. 8:15
null
Rotterdam, 2020. prilis 6. Auts torkbl vesz vizsglati mintt egy egszsggyi dolgoz egy rotterdami utcai tesztel ponton a koronavrus-jrvny idejn, 2020. prilis 6-n. Hollandiban 18 803 regisztrlt koronavrus-fertztt van s 1867 ember vesztette lett. MTI/EPA/ANP/Robin Van Lonkhuijsen Fotó: Robin Van Lonkhuijsen
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A holland kormány szerdán enyhítette a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos legtöbb korlátozást, annak ellenére, hogy az új fertőzések napi átlaga 60 ezerre ugrott 

– jelentette az NlTimes holland hírportál.

A rendelkezések értelmében, a hetek óta tartó lezárások után, a kávézók, éttermek, bárok, mozik, múzeumok, sportstadionok újranyithatnak, és fogadhatnak koronavírus elleni védettséget igazoló okmánnyal rendelkező vendégeket. A vendéglátó egységeknek este 10-kor be kell zárniuk, a stadionok pedig befogadó kapacitásuk csak egyharmadát használhatják ki.

Mark Rutte miniszterelnök szerda esti sajtótájékoztatóján elmondta: a lazítások egyelőre hat hétig maradnak érvényben. Hozzátette ugyanakkor, hogy fennáll az újabb szigorítások lehetősége, mivel a lazítások miatt tovább nőhet az új fertőzöttek és a kórházi felvételek száma. A kormányfő hangsúlyozta továbbá, hogy mindenkinek kötelessége betartani a maszk használatára, a távolságtartásra, és a higiéniára vonatkozó szabályokat.

Mindenkit arra kérek, tegye lehetővé, hogy Hollandia ismét kinyithasson és nyitva is maradhasson

– hívta fel a figyelmet.

Ernst Kuipers egészségügyi miniszter a sajtótájékoztatón rámutatott: a járványügyi lazítások napi átlagban akár 100 ezer új fertőzöttet is eredményezhetnek. Mint mondta: „A szomszédos országokban, ahol enyhébbek voltak a korlátozások, a fertőzések száma másfél, két és félszerese az itteninek. Ha megnézzük a kórházi felvételek számát, az akár ötször magasabb, mint Hollandiában”. A tárcavezető hangsúlyozta a harmadik, emlékeztető oltás fontosságát is. Mint mondta, elenyésző azoknak a kórházban koronavírus fertőzéssel ápolt embereknek az aránya, akik felvették a harmadik oltást is.

A holland nemzeti egészségügyi intézet keddi adatai szerint az elmúlt héten rekordszámú, 366 120 fertőzöttet regisztráltak. Ez 51 százalékos növekedést jelent az előző hét adataihoz képest. A kórházakban ápoltak száma viszont csak kis mértékben emelkedett. A holland felnőttek közel 90 százaléka be van oltva, és körülbelül 57 százalékuk már megkapta a harmadik oltást is.

Borítókép: autós torkából vesz vizsgálati mintát egy egészségügyi dolgozó egy rotterdami utcai tesztelő ponton a 2020. április 6-án (Fotó: MTI/EPA/ANP/Robin Van Lonkhuijsen)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.