Irán ENSZ-határozatot követel Szulejmáni tábornok megölésének elítélésére

Teherán szerint a világszervezetnek is mindent meg kell tennie, hogy még egyszer ne forduljon elő hasonló eset.

MTI
2022. 01. 02. 17:30
null
Bagdad, 2021. január 4. Kászim Szulejmáni iráni katonatisztet, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz elitegységének parancsnokát (b) és Abu Mahdi al-Muhandiszt, a Népi Mozgósítási Erõk, iráni támogatást élvezõ iraki milicistákat tömörítõ ernyõszervezet vezetõjét ábrázoló képet mutat egy iraki nõ a két katonai vezetõ halálát okozó amerikai dróntámadás elsõ évfordulója alkalmából rendezett felvonuláson Bagdad belvárosában 2021. január 3-án. MTI/EPA/Ahmed Jalil Fotó: Ahmed Jalil
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Irán ENSZ-határozatot követel Kászim Szulejmáni tábornok megölésének elítélésére – közölte vasárnap az iráni sajtó. A tájékoztatás szerint a teheráni vezetés levélben fordult az ENSZ Közgyűlés vezetőjéhez. Az iráni Forradalmi Gárda magas rangú parancsnokát és Abu Mahdi al-Muhandiszt, a Népi Mozgósítási Erők (al-Hasd as-Saabi) nevű, Irán-barát iraki milíciahálózat második számú vezetőjét egy amerikai dróntámadásban ölték meg 2020. január 3-án, amit Donald Trump akkori elnök rendelt el.

A világszervezetnek ki kell merítenie minden lehetőséget, ideértve egy határozat meghozatalát is, hogy elítélje ezt a terrorcselekményt és elejét vegye ilyen bűncselekményeknek a jövőben

– emelte ki Mohammed Degán iráni alelnök a levélben.

Degán, aki az iráni elnöki hivatal jogi osztályának vezetője is egyben, hangsúlyozta, hogy a támadás sértette a nemzetközi jogot és aláásta a békét a térségben. Hozzátette, hogy az ENSZ-nek mielőbb, a lehető leghatározottabb módon el kell ítélnie ezt az embertelen incidenst.

Szulejmáni és al-Muhandisz halála után Irán és az Egyesült Államok veszélyesen közel került egy fegyveres konfliktus kirobbanásához, és a merénylet általános felháborodást váltott ki Irakban. A bagdadi parlament pár nappal később egy jogilag nem kötelező erejű határozatot fogadott el, amely minden Irakban állomásozó külföldi erő azonnali kivonására szólított fel. Irán, különösen pedig a Forradalmi Gárda bosszúért kiáltott, a teheráni vezetés ugyanakkor elítélte a nemzetközi közösség hallgatását az ügyben. Kászim Szulejmáni tábornok az al-Kudsz iráni elitkommandó parancsnoka volt, ami a Forradalmi Gárda külföldi műveletekért felelős alakulata. Az al-Kudsz különösen jelentős szerepet játszott a Teheránnal szövetséges Bassár el-Aszad szíriai elnök hatalmának megtartásában. Iránban Szulejmánira nemzeti hősként tekintenek, az Egyesült Államok ugyanakkor egy olyan terroristának bélyegezte, aki az iszlám köztársaság közel-keleti katonai beavatkozásának jelképe volt.

Borítókép: Emlékezés Kászim Szulejmáni tábornokra. (Fotó: MTI/EPA/Ahmed Jalil)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.