Kijev elhamarkodottnak tartja az amerikai diplomatacsaládok kivonását

Az ukrán külügyminisztérium szerint az utóbbi időben nem történtek olyan változások, melyek ezt indokolnák.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 01. 24. 13:40
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán külügyminisztérium elhamarkodottnak nevezte hétfőn az amerikai külügyminisztérium döntését, amellyel Ukrajna elhagyására szólított fel vasárnap minden amerikai diplomatacsaládot és a külképviseleti személyzet minden olyan tagját, akinek jelenlétére ott nincs feltétlenül szükség, hangsúlyozva, hogy az ukrajnai biztonsági helyzetben gyakorlatilag nem történt változás.

− Tiszteletben tartva a külföldi államok azon jogát, hogy szavatolják diplomáciai képviseleteik biztonságát, az amerikai félnek ezt a lépését korainak és a túlzott elővigyázatosság megnyilvánulásának tartjuk. Valójában az utóbbi időben nem történtek kardinális változások a biztonsági helyzetben: az újabb és újabb orosz agressziós hullámok veszélye 2014 óta állandó, az orosz csapatok Ukrajna határaihoz vonása pedig már tavaly áprilisban elkezdődött

− fejtette ki Oleh Nyikolenko külügyi szóvivő a Jevropejszka Pravda hírportálnak.

Rámutatott: a döntés nem jelenti azt, hogy a nagykövetség minden alkalmazottja távozik. − A külképviselet továbbra is működik, az alkalmazottak pedig ha akarnak, távozhatnak − tette hozzá.

Nyikolenko szavai szerint „nem kell aggódni” amiatt, hogy az amerikaiaknak azt tanácsolják, regisztrálják utazási terveiket a külügyminisztérium honlapján, mert ez egy bevett nemzetközi gyakorlat a külföldi állampolgárokkal való kapcsolattartásra, és az ukrán külügyminisztérium is rendelkezik hasonló rendszerrel.

− Az Oroszországi Föderáció most aktív erőfeszítéseket tesz Ukrajna belső helyzetének destabilizálására. Nagy mennyiségű dezinformációt, manipulációt és álhíreket terjesztenek az ukrán és a nemzetközi médiatérben, hogy pánikot keltsenek az ukránok és a külföldiek körében, elriasszák a vállalkozásokat, aláássák Ukrajna gazdasági és pénzügyi stabilitását. Ebben a helyzetben fontos, hogy józanul mérjük fel a kockázatokat, és nyugodtak maradjunk

− hangsúlyozta Nyikolenko. Megjegyezte: Volodimir Zelenszkij elnök, Dmitro Kuleba külügyminiszter és az egész ukrán diplomácia azon van, hogy példátlanul erős támogatást szerezzen Ukrajnának a nemzetközi partnerektől, ezzel rettentve el Oroszországot az agressziótól, és szavatolva az ukrán állampolgárok, az ukrán állam biztonságát.

− Ebben az összefüggésben különösen hálásak vagyunk az Egyesült Államok kormányának támogató diplomáciai álláspontjáért és Ukrajna védelmi képességeinek erősítéséért, a legmodernebb fegyverek és technikai eszközök biztosításáért az ország számára − tette hozzá a külügyi szóvivő.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál közben brit médiaértesülésekre hivatkozva arról számolt be, hogy Nagy-Britannia is visszahívja az ukrajnai nagykövetség néhány alkalmazottját és családtagjaikat, az Oroszország felől érkező növekvő fenyegetésre hivatkozva. Az ukrán külügyminisztériumban ezt kommentálva csak annyit mondtak, hogy a kijevi brit nagykövetség nyitva marad, és továbbra is elvégzi a szükséges munkát.

Borítókép: A kijevi amerikai nagykövetség épülete. (Fotó: UNIAN)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.