Nem hosszabbítják meg a rendkívüli állapotot a litván–belarusz határon

A litván államfő már előző nap is úgy nyilatkozott, hogy a migránsválságot megoldották.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 01. 05. 20:00
Jaskonys, 2021. november 14. Litván katonák a fehérorosz határ térségében járőröznek a fővárostól, Vilniustól mintegy 160 kilométerre délre fekvő Jaskonys falu közelében 2021. november 13-án. Lengyelország, Litvánia és Lettország határaihoz hónapok óta illegális bevándorlók ezrei érkeznek Fehéroroszország felől. MTI/AP/Mindaugas Kulbis Fotó: Mindaugas Kulbis Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A litván kormány úgy határozott szerdán, hogy nem kell meghosszabbítani a január 14-én lejáró rendkívüli állapotot a belarusz határon, mert már nincs rá szükség a migrációs válság miatt, és ezt fogja javasolni a parlamentnek is 

– jelentette be Ingrida Simonyte miniszterelnök. Hozzátette, hogy a helyzet alakulásától függően újra bevezethetik a rendkívüli jogrendet.

Gitanas Nauseda államfő is már az előző nap úgy nyilatkozott, hogy a migránsválságot megoldották, ezért véget lehet vetni a rendkívüli állapotnak a belarusz–litván határon.

Litvánia november 10-én hirdette ki a rendkívüli állapotot a határ mentén. Lengyelország, Litvánia és Lettország határai fokozott nyomás alá kerültek az elmúlt hónapokban Belarusz irányából, ahol migránsok ezrei táboroznak abban a reményben, hogy sikerül bejutniuk az Európai Unió területére. Csak Litvánia több mint négyezer illegális határátlépőt tartóztatott fel, az ötvenszeresét a tavalyinak. A balti állam a beadott 3272 menedékkérelemből eddig mindössze 54-et fogadott el.

Az Európai Unió azzal vádolja Aljakszandr Lukasenka belarusz elnököt, hogy a migránsválság megszervezésével torolja meg a nyugati szankciókat, amelyeket a 2020. augusztusi, vitatott elnökválasztást követő tiltakozások eltiprása miatt hoztak. Lukasenka ezt tagadja. A vádak szerint Belarusz segített közel-keleti, nagyrészt iraki állampolgároknak eljutni Minszkbe, és megpróbálta átjuttatni őket az Európai Unió határán.

Vilnius a határvédelem megerősítésével és határkerítés felhúzásával reagált a migránsválságra. A litván határőrök több mint 8100 embert akadályoztak meg abban, hogy illegálisan átlépje a határt. Az év vége felé egyre csökkent a határátlépési kísérletek száma, vasárnap és hétfőn pedig egyetlen migránst sem kellett visszafordítani. A litván hatóságok keddi adatai szerint 3166 ember tartózkodik a helyi befogadóközpontokban. Ötszázharminchét migráns tért vissza Litvániából a hazájába, közülük ötvenötöt akarata ellenére toloncoltak ki az országból. Litvánia a közelmúltban fejenként ezer eurót (368 ezer forintot) ígért az önként hazatérő migránsoknak. Ez az ajánlat január 20-ig érvényes.

Borítókép: Litván katonák a belarusz határ térségében járőröznek a fővárostól, Vilniustól mintegy 160 kilométerre délre fekvő Jaskonys falu közelében 2021. november 13-án (Fotó: MTI/AP/Mindaugas Kulbis)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.