Őrizetbe vettek egy korábban demokráciapárti aktivistákat védő ügyvédet Kínában

A régebben keresztényeket is pártfogoló Hszie Jangot felforgatásra történő felbujtással vádolják.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 01. 19. 14:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kínában őrizetbe vettek egy ügyvédet, aki régebben keresztényeket és demokráciapárti aktivistákat védett − derül ki a családjának megküldött hivatalos értesítésből, amelyet továbbítottak szerdán az AFP francia hírügynökségnek.

Hszie Jangot felforgatásra történő felbujtással vádolják.

A 49 éves ügyvédet múlt héten vették őrizetbe a kínai Hunan tartomány fővárosában, Csangsában − mondta az AFP-nek a felesége, Csen Kui-csin, aki két gyermekükkel az Egyesült Államokban él. Csen asszony szerint férje otthonát az őrizetbe vételkor feldúlták.

A hétfői kínai rendőrségi közlemény szerint az ügyvédet felforgatásra és a közrend megzavarására történő felbujtással gyanúsítják. A közlemény nem részletezi az állítólagos felbujtás mibenlétét.

Az ügyvéd őrizetbe vétele alig néhány héttel azután történt, hogy megpróbált meglátogatni egy tanárnőt, akit rokonai szerint elmegyógyintézetbe zártak azt követően, hogy részt vett egy vitában, amely a nankingi mészárlás áldozatainak hivatalos száma körül folyt. Nankingban a második világháború alatt japán csapatok követtek el tömegmészárlást. 

A nyolcvannégy évvel ezelőtti esemény továbbra is rendkívül kényes téma Kínában. A kínai hivatalos álláspont szerint Nanking 1938 januárjában véget ért hathetes ostroma háromszázezer civil és fegyvertelen kínai katona halálával járt. A II. világháború után a szövetségesek által felállított törvényszék ennek mintegy a felére tette a halálos áldozatok számát.

A hatóságok szerint a 27 éves tanárnőt, Li Tien-tient saját akaratából internálták. Li asszony jelenleg gyermeket vár − véli tudni az AFP.

Decemberben Hszie Jang ügyvéd a közösségi médiában egy videót tett közzé, amelyen az egyik helyi rendőrőrs előtt látható, kezében táblával, amelyen a tanárnő szabadon bocsátását követeli.

A csangsai rendőrség nem volt hajlandó kommentálni az információt, a börtön és a helyi sajtórészleg pedig nem volt elérhető − írta a hírügynökség.

Hszie Jang korábban mintegy két évet töltött fogságban, miután 2015 júliusában őrizetbe vették egy több száz emberjogi aktivista és ügyvédeik ellen indított rajtaütés során. Azt állítja, hogy fogva tartása alatt megkínozták.

Egy másik ügyvédet, Jang Mao-tungot egy rendőrségi közlemény szerint a múlt héten szintén felforgatásra történt felbujtással vádoltak meg.

Borítókép: Hszie Jangot letartóztatják a kínai hatóságok. (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.