Őrizetbe vettek Törökországban egy újságírónőt

A hatóság szerint a nő egy nyilatkozatával és egy Twitter-bejegyzésével „megsértette az államfőt”.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 01. 23. 12:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Őrizetbe vettek Törökországban szombaton egy újságírónőt, akit azzal vádolnak, hogy egy nyilatkozatával és egy Twitter-bejegyzésével „megsértette az államfőt”.

Sedef Kabas ügyvédje elmondta: egy isztambuli bíróság elrendelte az újságíró letartóztatását és börtönbe szállítását. Az intézkedés ellen hétfőn fellebbezést nyújtanak be. Kabas pénteken a Tele 1 televízióban szót emelt az ellen, ahogyan a török kormány leszámol a bírálóival. Később az újságíró a Twitterre is kiírta, amit a televízióban elmondott: 

Ha egy ökör megjelenik a palotában, attól még nem lesz belőle király. Viszont a palota istállóvá válik.

Kabas egy cserkesz közmondást idézett, és konkrét személyre vagy helyre nem utalt.

Az Anadolu hírügynökség jelentése szerint több kormánytag és Recep Tayyip Erdoğan török államfő szóvivője is elítélte, „erkölcstelennek és felelőtlennek” nevezte az újságírónőt. A török médiafelügyeleti hatóság (RTUK) is vizsgálatot indított Sedef Kabasnak a Tele 1 csatornán tett nyilatkozata miatt, mert a szervezet megítélése szerint „az elnökre utaló elfogadhatatlan kijelentések” hangzottak el. Merdan Yanardag, a Tele 1 főszerkesztője elfogadhatatlannak nevezte, hogy egy közmondás miatt letartóztatnak egy újságírót, és úgy vélte, ezzel az eljárással meg akarják félemlíteni a sajtó munkatársait és az egész társadalmat.

Törökországban az államfő megsértése bűncselekménynek számít, amely miatt akár négy év és nyolc hónap börtönbüntetést is kiszabhatnak. Erdoğan 2014-es elnökké választása óta több mint 160 ezer esetben indult nyomozás ezzel a váddal, több mint 35 ezer ügy került bíróság elé, és 12 881 esetben született elmarasztaló ítélet az igazságügyi minisztérium által közölt adatok szerint.

Borítókép: Sedef Kabas (Fotó: Facebook/Sedef Kabas)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.