Perének újratárgyalását kéri Ghislaine Maxwell

A nő ügyvédei arra hivatkoztak, hogy az egyik esküdt vallomásának hitelessége megkérdőjelezhető.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 01. 20. 16:28
null
US-BRITAIN-JUSTICE-MAXWELL-EPSTEIN Fotó: HANDOUT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ghislaine Maxwell, Jeffrey Epstein néhai pénzember kerítője és barátnője nevében ügyvédjei szerdán este hivatalosan kérték a nő ellen folytatott per újratárgyalását az egyik esküdt kérdéses hitelességére hivatkozva – jelentette a Reuters brit hírügynökség, amely megkapta a beadvány másolatát. Epstein ellen szexuális visszaélések miatt 2019 júliusában vádat emeltek, de az év augusztusában öngyilkos lett a börtöncellájában. A 60 éves Maxwellt tavaly decemberben bűnösnek mondta ki egy New York-i kerületi bíróság esküdtszéke kiskorúak rovására elkövetett szexuális bűncselekményekben. Ezek szerint az asszony 1994 és 2004 között Epsteinnel együtt kiskorú lányokat toborzott, szexuális „játékokra” készített fel és molesztált az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában. A jellemzően szegény sorsú, kiskorú lányokat pénzzel és állásígéretekkel hitegetve csábították magukhoz. Maxwellt hat vádpontból ötben találták bűnösnek, júniusban lenne az ítélethirdetés.

Szakértők szerint több évtizednyi börtönre ítélhetik, de még tavaly kiderült, hogy az egyik esküdt gyerekkorában szexuális erőszak áldozata volt, és a tanácskozás során ezt a többiek előtt is felfedte, amivel Maxwell ügyvédei szerint befolyásolhatta társait. Emiatt követeli most Maxwell, hogy tárgyalják újra a pert.

Annak idején az esküdtjelölteket sok mindenről kérdezték, egyebek között arról, hogy voltak-e bármikor szexuális visszaélés áldozatai. A szóban forgó esküdt a Reutersnak nyilatkozva azt mondta: erre a kérdésre nem emlékszik, de ha volt ilyen, akkor őszintén válaszolt rá. Az illetékes ügyészek kérték a kerületi bírót, hogy rendeljen el vizsgálatot az illető esküdt felvételi nyilatkozatával kapcsolatban. A bíróságnak február 2-áig kell válaszolnia Maxwell beadványára. Jogi szakértők a Reutersnak azt mondták:

nem garantált, hogy lesz új per, még abban az esetben sem, ha kiderül, hogy a szóban forgó esküdt nem vallotta be a gyerekkori esetét, mert az olyan korábbi perekben, amelyekben valamely esküdt őszintétlensége miatt változtatták meg az ítéletet, a hiteltelennek bizonyult esküdt általában szándékosan állított valótlant azért, hogy kiválasszák a feladatra.

Borítókép: Ghislaine Maxwell és Jeffrey Epstein (Fotó: AFP/Amerikai kerületi bíróság, New York) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.