Pozitív fejlemények az észak-macedón uniós csatlakozás kapcsán

A bolgár és az észak-macedón kormányfő megállapodott a csatlakozást gátló ellentétek közös megoldásában

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 01. 18. 19:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bolgár és az észak-macedón miniszterelnök kedden megállapodott abban, hogy megpróbálják megoldani azokat a problémákat, amelyek miatt Szófia blokkolja a csatlakozási tárgyalások megkezdését Szkopje és az Európai Unió között.

Dimitar Kovacsevszki észak-macedón miniszterelnök, aki hétfőn tette le a hivatali esküt, szkopjei tárgyalásukat követően elmondta: a múlt hónapban hivatalba lépett bolgár kollégájával, Kiril Petkovval megállapodtak abban, hogy megkísérlik javítani a két ország közötti kapcsolatokat.

Petkov a találkozó után szintén derűlátónak mondta magát ebben a kérdésben.

Bulgária 2020-ben blokkolta Észak-Macedónia uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdését. Szófia jelezte: a vétó addig tart, amíg szomszédja nem ismeri el a macedónok történelmi és nyelvi kötődéseit Bulgáriához.

Miniszterelnökként az Észak-Macedónia számára egyik legfontosabb kérdéssel kezdem az első munkanapomat, azaz az európai integrációba vezető folyamatot gyorsító feltételek tanulmányozásával

− jelentette ki Kovacsevszki.

– Petkov kollégámmal megállapodtunk, hogy kihasználjuk a friss energiát, és javítjuk a két ország közötti kapcsolatokat − tette hozzá.

Kiril Petkov közölte, hogy a két ország közötti viszonyt a ténylegesen elért eredmények alapján kell értékelni, és ezeket munkacsoportjaik ezentúl hetente áttekintik a gazdaság, az infrastruktúra, a kultúra és az európai uniós integráció területén.

Borítókép: Kiril Petkov (balra) bolgár kormányfő és Dimitar Kovacsevszki észak-macedón miniszterelnök 2022. január 18-án. (Fotó: AP/Boris Grdanoski)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.