Szankciókkal sújtják Malit a választások halogatása miatt

A nyugat-afrikai országban több ezer külföldi katona vesz részt békefenntartásban és kiképző feladatokban.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 01. 10. 8:56
null
MALI-FRANCE-ARMY-BARKHANE Fotó: FLORENT VERGNES
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Büntetőintézkedésekkel sújtja Malit a Nyugat-afrikai Gazdasági Közösség (ECOWAS), amiért az ideiglenes kormány nem hajlandó rövidesen választásokat tartani.

A tagállamokkal közös valamennyi határt lezárják, a nem létfontosságú kereskedelmet leállítják, és az ECOWAS Központi Bankjában lévő valamennyi mali bankszámlát befagyasztják

– áll a szervezetnek a ghánai fővárosban, Accrában tartott csúcstalálkozóján vasárnap közzétett zárónyilatkozatában. A szervezet minden tagállama visszahívja nagykövetét Bamakóból.

Az ECOWAS vezetői csalódásukat fejezték ki, amiért a mali ideiglenes kormány közölte, hogy négy évnél korábban nem tartanak új választást a február végére tervezett helyett. Decemberben a szervezet újabb szankciókkal fenyegette meg Malit, ha a február végén esedékes választással nem tér vissza a demokráciához. 

Az ECOWAS felszólította az Egyesült Államokat, az Afrikai Uniót és más partnereket, hogy támogassák a szankciókat.

A nyugat-afrikai országban 2012 óta három katonai puccs volt. Több ezer külföldi katona – közöttük franciák és németek – vesznek részt békefenntartásban és kiképző feladatokban. Az ideiglenes kormány nemrégiben beismerte, hogy orosz kiképzők vannak az országban, ugyanolyan megbízatással, mint az EU kiképző küldöttsége (EUTM).

Németország, Franciaország, Nagy-Britannia és más államok azzal vádolják a bamakói vezetést, hogy zsoldosokat bérel a Wagner orosz biztonsági cégtől, amit az ideiglenes kormány tagad. A mintegy 20 milliós lélekszámú egykori francia gyarmaton több iszlamista milícia is tevékenykedik.

Borítókép: Katonák Maliban (Fotó: Florent Vergnes)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.