időjárás 16°C Paszkál 2022. május 17.
logo

Washington szerint Moszkva bármelyik pillanatban támadást indíthat

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.01.18. 21:09 2022.01.18. 21:15
Washington szerint Moszkva bármelyik pillanatban támadást indíthat

Rendkívüli veszélyeket rejt magában az ukrán válság, Oroszország ugyanis bármelyik pillanatban támadást indíthat Ukrajna ellen – jelentette ki kedden a Fehér Ház szóvivője. Jen Psaki ismételten Vlagyimir Putyin orosz elnököt hibáztatta a helyzet elmérgesedése miatt.

– Putyin elnök idézte elő ezt a válságot azzal, hogy százezer orosz katonát vont össze Ukrajna határai mentén

– hangoztatta a szóvivő. – Egyértelműen fogalmazva: a helyzet rendkívül veszélyes. Olyan szakaszhoz érkeztünk, amelyben Oroszország bármikor megindíthatja támadását Ukrajna ellen – húzta alá Psaki. A szóvivő egyben közölte azt is, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter pénteken Genfben tárgyal orosz hivatali partnerével, Szergej Lavrovval, és világossá teszi számára, hogy van diplomáciai kiút. Súlyos gazdasági következményekkel járhat Oroszországra nézve, amennyiben Putyin a katonai konfrontációt választja – szögezte le Psaki.

Az Egyesült Államok, a NATO és az ukrán vezetés a napokban azzal vádolta meg Oroszországot, hogy Ukrajna elleni esetleges invázió céljából vonultatott fel közel százezer katonát a közös határ mentén. Moszkva cáfolja ezt, hangsúlyozva, hogy saját területén lévő csapaterősítésről van szó, és a NATO keleti bővítésének leállításával kapcsolatos biztonsági garanciákat követel.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter arra szólította fel Antony Blinkent, hogy ne hangoztassa folyton az Ukrajna elleni állítólagos orosz agresszióról szóló spekulációkat, hanem kényszerítse Kijevet a rendezésről szóló minszki megállapodások maradéktalan végrehajtására

 – közölte kedden az orosz diplomáciai tárca. Lavrov és Blinken kedden telefonon beszélt egymással, az orosz külügyminisztérium szerint az amerikai fél kezdeményezésére.

Az orosz diplomácia vezetője a moszkvai tájékoztatás szerint megismételte azt is, hogy Washingtonnak a lehető leghamarabb konkrét, írásos választ kell adnia a biztonsági garanciákra vonatkozó orosz javaslatokra. Ismételten felsorolta az Egyesült Államoknak és a NATO-nak átadott orosz megállapodástervezet elvi pontjait. Ezek értelmében Oroszország biztonságának jogi garanciáit az összes euroatlanti ország által jóváhagyott, a biztonság oszthatatlanságát kimondó elv keretei között rögzíteni.

Borítókép: Wendy Sherman amerikai (balra) és Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes (jobbra) az ukrajnai válságról szóló amerikai–orosz tárgyalások megkezdése előtt Genfben 2022. január 10-én. (Fotó: MTI/EPA/Keystone/Denis Balibouse)