Washington szerint Moszkva bármelyik pillanatban támadást indíthat

Szergej Lavrov: Ne hangoztassák folyton az orosz agresszióról szóló spekulációkat!

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 01. 18. 21:09
RJABKOV, Szergej
Genf, 2022. január 10. Wendy Sherman amerikai (b) és Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes (j3) az ukrajnai válságról szóló amerikai-orosz tárgyalások megkezdése elõtt Genfben 2022. január 10-én. MTI/EPA/Keystone/Denis Balibouse Fotó: Denis Balibouse
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívüli veszélyeket rejt magában az ukrán válság, Oroszország ugyanis bármelyik pillanatban támadást indíthat Ukrajna ellen – jelentette ki kedden a Fehér Ház szóvivője. Jen Psaki ismételten Vlagyimir Putyin orosz elnököt hibáztatta a helyzet elmérgesedése miatt.

– Putyin elnök idézte elő ezt a válságot azzal, hogy százezer orosz katonát vont össze Ukrajna határai mentén

– hangoztatta a szóvivő. – Egyértelműen fogalmazva: a helyzet rendkívül veszélyes. Olyan szakaszhoz érkeztünk, amelyben Oroszország bármikor megindíthatja támadását Ukrajna ellen – húzta alá Psaki. A szóvivő egyben közölte azt is, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter pénteken Genfben tárgyal orosz hivatali partnerével, Szergej Lavrovval, és világossá teszi számára, hogy van diplomáciai kiút. Súlyos gazdasági következményekkel járhat Oroszországra nézve, amennyiben Putyin a katonai konfrontációt választja – szögezte le Psaki.

Az Egyesült Államok, a NATO és az ukrán vezetés a napokban azzal vádolta meg Oroszországot, hogy Ukrajna elleni esetleges invázió céljából vonultatott fel közel százezer katonát a közös határ mentén. Moszkva cáfolja ezt, hangsúlyozva, hogy saját területén lévő csapaterősítésről van szó, és a NATO keleti bővítésének leállításával kapcsolatos biztonsági garanciákat követel.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter arra szólította fel Antony Blinkent, hogy ne hangoztassa folyton az Ukrajna elleni állítólagos orosz agresszióról szóló spekulációkat, hanem kényszerítse Kijevet a rendezésről szóló minszki megállapodások maradéktalan végrehajtására

 – közölte kedden az orosz diplomáciai tárca. Lavrov és Blinken kedden telefonon beszélt egymással, az orosz külügyminisztérium szerint az amerikai fél kezdeményezésére.

Az orosz diplomácia vezetője a moszkvai tájékoztatás szerint megismételte azt is, hogy Washingtonnak a lehető leghamarabb konkrét, írásos választ kell adnia a biztonsági garanciákra vonatkozó orosz javaslatokra. Ismételten felsorolta az Egyesült Államoknak és a NATO-nak átadott orosz megállapodástervezet elvi pontjait. Ezek értelmében Oroszország biztonságának jogi garanciáit az összes euroatlanti ország által jóváhagyott, a biztonság oszthatatlanságát kimondó elv keretei között rögzíteni.

Borítókép: Wendy Sherman amerikai (balra) és Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes (jobbra) az ukrajnai válságról szóló amerikai–orosz tárgyalások megkezdése előtt Genfben 2022. január 10-én. (Fotó: MTI/EPA/Keystone/Denis Balibouse)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.