időjárás 12°C Dezső 2022. május 23.
logo

WHO: Az omikron-hullám lecsengésével véget érhet a járvány Európában

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.01.24. 09:58 2022.01.24. 15:13
WHO: Az omikron-hullám lecsengésével véget érhet a járvány Európában

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) lehetségesnek tartja, hogy a koronavírus-járvány az omikron variáns hullámának lecsengésével véget érhet Európában.

Valószínű, hogy a régió a járvány végső fázisához közelít

− jelentette ki vasárnap Hans Kluge, a WHO európai részlegének vezetője az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva. Mindemellett óvatosságra intett a koronavírus lehetséges újabb mutációinak vonatkozásában.

Kluge szerint a mostani omikron-hullám lecsengésével Európában néhány hétre, illetve hónapra általános immunitás lesz köszönhetően a védőoltásoknak vagy pedig annak, hogy az emberek átestek a fertőzésen. Hozzátette, hogy mindezt persze befolyásolják az évszakokhoz fűződő tényezők, tekintettel a közelgő tavaszra és nyárra.

Arra számítunk, hogy lesz egy nyugalmi időszak, amíg a Covid–19 visszatérhet az év vége felé, de a járvány már nem feltétlenül jön vissza

− foglalta össze várakozásait Kluge.

A WHO becslése szerint márciusig az európai régióban élők mintegy hatvan százaléka fertőződhet meg a koronavírus omikron mutációjával. 

Szakértők arra számítanak, hogy a koronavírus − hasonlóan az influenzához − endémiássá, vagyis meghatározott területen folyamatosan fellelhető járványos betegséggé válhat.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a Sars-CoV–2 koronavírus már nem egyszer meglepetést okozott, s ezért nagyon óvatosnak kell lenni.

A koronavírus elleni küzdelemről szólva a WHO európai részlegének vezetője arról beszélt, hogy a fertőzési hullám feltartóztatása helyett az egészségügyi szempontból különösen kiszolgáltatott emberek védelmére kellene összpontosítani.

Borítókép: A vendégek igazolását ellenőrzi egy gyorséttermi alkalmazott a párizsi diadalív közelében 2022. január 17-én. (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Badr)