időjárás 31°C Huba 2022. augusztus 19.
logo

Kovács Zoltán: A helyszíni szervezők mérlegelésére bízzuk a fővárosi rendezvények megtartását

Antony Blinken telefonbeszélgetést tervez orosz kollégájával

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.02.12. 12:07
Antony Blinken telefonbeszélgetést tervez orosz kollégájával

Antony Blinken amerikai külügyminiszter közölte, hogy szombaton telefonbeszélgetést tervez Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel. Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök szintén szombaton beszél egymással.

– Hangsúlyozni fogom az egységet és a szövetségesek döntését, amikor ma este, valamivel később beszélek Lavrov úrral

– mondta Blinken. Hozzátette, hogy még szombaton telefonbeszélgetést tervez Liz Truss brit külügyminiszterrel is. A moszkvai külügyminisztérium megerősítette a TASZSZ orosz hírügynökségnek, hogy Blinken szombaton telefonbeszélgetésre hívta Lavrovot.

Lavrov és Blinken legutóbb február 1-jén folytatott telefonbeszélgetést.

 Az amerikai külügy szerint a beszélgetés szakmai és meglehetősen őszinte volt, de a felek nem állapodtak meg újabb kapcsolatfelvétel időpontjáról. A megbeszélésen az orosz külügyminisztérium szerint Lavrov arra szólította fel az Egyesült Államokat, hogy az agresszív retorika fokozása és Ukrajna fegyverekkel való ellátása helyett inkább bírja rá Kijevet a minszki megállapodások végrehajtására.

A washingtoni diplomácia irányítója a telefonbeszélgetésről a csendes-óceáni szigetek vezetőivel folytatott online konferenciahívás után nyilatkozott a Fidzsi-szigeteken. 

Amerikai külügyminiszter 37 év óta először látogatott a Fidzsi-szigetekre.

A napirend fő pontjai a globális felmelegedés hatása és az éghajlati válság elleni küzdelem, a régió gazdaságának támogatása és megerősítése a járvány utáni helyreállítás és a katasztrófaelhárítás útján.

Borítókép: Antony Blinken amerikai külügyminiszter (b) és orosz hivatali partnere, Szergej Lavrov megbeszélésük előtt Genfben 2022. január 21-én (Fotó: MTI/AP/Keystone/Martial Trezzini)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.