Antony Blinken telefonbeszélgetést tervez orosz kollégájával

Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök szintén szombaton tárgyal az ukrán–orosz konfliktusról.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 02. 12. 12:07
LAVROV, Szergej; BLINKEN, Antony
Genf, 2022. január 21. Antony Blinken amerikai külügyminiszter (b) és orosz hivatali partnere, Szergej Lavrov megbeszélésük elõtt Genfben 2022. január 21-én. MTI/AP/Keystone/Martial Trezzini Fotó: Martial Trezzini Forrás: MTI/AP/Keystone
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter közölte, hogy szombaton telefonbeszélgetést tervez Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel. Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök szintén szombaton beszél egymással.

– Hangsúlyozni fogom az egységet és a szövetségesek döntését, amikor ma este, valamivel később beszélek Lavrov úrral

– mondta Blinken. Hozzátette, hogy még szombaton telefonbeszélgetést tervez Liz Truss brit külügyminiszterrel is. A moszkvai külügyminisztérium megerősítette a TASZSZ orosz hírügynökségnek, hogy Blinken szombaton telefonbeszélgetésre hívta Lavrovot.

Lavrov és Blinken legutóbb február 1-jén folytatott telefonbeszélgetést.

 Az amerikai külügy szerint a beszélgetés szakmai és meglehetősen őszinte volt, de a felek nem állapodtak meg újabb kapcsolatfelvétel időpontjáról. A megbeszélésen az orosz külügyminisztérium szerint Lavrov arra szólította fel az Egyesült Államokat, hogy az agresszív retorika fokozása és Ukrajna fegyverekkel való ellátása helyett inkább bírja rá Kijevet a minszki megállapodások végrehajtására.

A washingtoni diplomácia irányítója a telefonbeszélgetésről a csendes-óceáni szigetek vezetőivel folytatott online konferenciahívás után nyilatkozott a Fidzsi-szigeteken. 

Amerikai külügyminiszter 37 év óta először látogatott a Fidzsi-szigetekre.

A napirend fő pontjai a globális felmelegedés hatása és az éghajlati válság elleni küzdelem, a régió gazdaságának támogatása és megerősítése a járvány utáni helyreállítás és a katasztrófaelhárítás útján.

Borítókép: Antony Blinken amerikai külügyminiszter (b) és orosz hivatali partnere, Szergej Lavrov megbeszélésük előtt Genfben 2022. január 21-én (Fotó: MTI/AP/Keystone/Martial Trezzini)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.