Hétfőn startol Donald Trump közösségi oldala

A Truth Socialnek köszönhetően a korábbi elnök több mint egy év után visszatérhet a közösségi média világába.

2022. 02. 20. 17:29
TRUMP, Donald
Conroe, 2022. január 30. Donald Trump amerikai elnök beszél támogatóihoz a Texas állambeli Conroe-ban tartott nagygyûlésen 2022. január 29-én. MTI/EPA/Michael Wyke Fotó: Michael Wyke
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn startolhat el Donald Trump korábbi amerikai elnök új közösségi oldala, a Truth Social. Trump több mint egy éves kényszerpihenő után térhet vissza a közösségi média világába, miután a tavaly január hatodikai Capitolium-ostromot követően a Twitter és a Facebook is felfüggesztette profilját. Az indulás dátuma egyébként szimbolikus jelentőséggel is bír: február 21. – vagyis február hónap harmadik hétfője – nemzeti ünnep, az elnökök napja az Egyesült Államokban.

Donald Trump még tavaly októberben jelentette be a platform fejlesztésének tervét, azóta a béta verziók tesztelése folyt, jelenleg pedig úgy tűnik, minden készen áll a rajthoz. 

– Az alkalmazás február 21-től válik elérhetővé az Apple applikációboltjában – számolt be a közösségi oldal egyik termékmenedzsere. 

Az elmúlt napokban már több, az oldal indulására utaló jel is megjelent a médiában. Február 15-én Donald Trump Jr., a korábbi elnök fia tett közzé egy bejegyzést Twitter-oldalán, melyben az áll: „Készüljetek! Hamarosan újra találkozhattok kedvenc elnökötökkel”.

Habár a közösségi hálózat mögött álló vállalat – Trump Media & Technology Group (TMTG) – vezetője, Devin Nunes volt republikánus képviselő korábban azt nyilatkozta, az alkalmazás csak március végén válik elérhetővé, ennek ellenére pénteken arra ösztönözte a béta verziót tesztelő felhasználókat, hogy osszanak meg minél több tartalmat, növeljék az általuk követett profilok számát és beszélgessenek egymással. Az aktivitás fokozása is arra utaló jel, hogy az oldal indulásáig már nem kell sokat várni.

A TMTG vállalat azon technológiai cégek csapatát erősíti, melyek a „szólásszabadság bajnokaként” tüntetik fel magukat, elcsábítva ezzel azon felhasználókat, akik úgy érezhetik, hogy a többi platformon − például a Facebookon, vagy Twitteren − nem adnak teret nézeteiknek.

Az elmúlt években sokan próbálkoztak ezen közösségi oldalakkal szemben alternatívát nyújtani, azonban ezen kezdeményezések nem voltak túlzottan sikeresek. A Parler nevű platform 2018-ban indult, azonban a tartalmak szűrésének hiánya miatt hamar a szélsőséges gondolkodású felhasználók törzshelyévé vált. Trump közösségi oldalán egyébként a későbbiekben lehetőség lesz a bejegyzések módosítására is, ez egy olyan funkció, melyet a Twitter-felhasználók nagyon régóta hiányolnak a platformról.

A Truth Social indulását azonban beárnyékolják a TMTG vállalat hirtelen növekedésének finanszírozása körüli kérdések. Jelenleg például egyáltalán nem tudni információkat arról, hogy milyen forrásokból tartja fent magát a cég, ez pedig mind a techvállalatok, mind a sajtó köreiben gyanakvásra ad okot.

Borítókép: Donald Trump amerikai elnök beszél támogatóihoz a Texas állambeli Conroe-ban tartott nagygyűlésen 2022. január 29-én. (Fotó: MTI/EPA/Michael Wyke)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.