Ismét az ukrán-orosz válságról tárgyalt Putyin és Macron

Az orosz elnök provokatív spekulációnak nevezte az inváziós vádakat a telefonbeszélgetés során.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 02. 12. 18:44
MACRON, Emmanuel; PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2022. február 8. Vlagyimir Putyin orosz (j) és Emmanuel Macron francia elnök sajtóértekezletet tart tárgyalásuk után a moszkvai Kremlben 2022. február 7-én. MTI/AP Pool/Thibault Camus Fotó: Thibault Camus
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emmanuel Macron francia államfő szombaton figyelmeztette Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy az őszinte párbeszéd összeegyeztethetetlen a katonai eszkalációval az ukrán határon – számolt be a párizsi elnöki hivatal a két vezető több mint másfél órás telefonbeszélgetését követően. 

A megbeszélés során mindketten jelezték: szeretnék folytatni a párbeszédet a minszki egyezmények végrehajtásának lehetőségeiről, a Donyec-medencéről, valamint az európai biztonság és stabilitás feltételeiről. Macron a szövetségesei aggodalmait is továbbította Putyin felé, illetve kiemelte: a Nyugat eltökélte, hogy reagálni fog egy esetleges orosz katonai offenzívára.

A telefonbeszélgetés során az orosz elnök provokatív spekulációnak nevezte az inváziós vádakat – írta közleményében a Kreml.

A telefonbeszélgetés során Putyin semmi olyasmit nem mondott, ami arra utalna, hogy Ukrajna megtámadására készül

– állította a párizsi elnöki hivatal egyik munkatársa.

A tisztségviselő jelezte: ennek ellenére nagyon éberen figyelik az orosz hadsereg mozgását, hogy el lehessen kerülni a legrosszabbat. Hozzátette: Franciaország azt javasolja állampolgárainak, hogy ne utazzanak Ukrajnába az elkövetkező időszakban.

Putyin és Macron hétfőn öt órán át személyesen tanácskozott a Kremlben. Marcon ezt követően Ukrajnába, majd Németországba utazott. A francia elnöki hivatal szerint a diplomáciai körút elérte célját, és lehetővé tette, hogy csökkentsék a feszültséget Oroszország és Ukrajna között.

Kelet-Ukrajnában 2014 márciusa óta dúl kisebb-nagyobb intenzitással fegyveres konfliktus a Moszkva-barát szakadárok és az ukrán hadsereg között. A Nyugat azzal vádolja Oroszországot, hogy több mint százezer katonát vonultatott fel az ukrán határon invázióra készülve. Moszkva tagadja, hogy meg akarná támadni nyugati szomszédját.

A helyzet kiéleződése miatt folyamatosak a magas szintű diplomáciai egyeztetések a kérdésben.

Szombaton Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az amerikai kollégájával, Antony Blinkennel egyeztetett telefonon, és Joe Biden amerikai elnök is tárgyalásba kezdett Vlagyimir Putyin orosz elnökkel az ukrán válságról. Emellett Macron a nap folyamán még Olaf Scholz német kancellárral, Bidennel, illetve Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is megbeszélést folytat.

 

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz (j) és Emmanuel Macron francia elnök sajtóértekezletet tart tárgyalásuk után a moszkvai Kremlben 2022. február 7-én (Fotó: MTI/AP Pool/Thibault Camus)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.