Kína támogatja az ENSZ Covid-oltásokra vonatkozó célkitűzéseit

Hszi Csin-ping kínai elnök megígérte, növelni fogja a fejlődő országoknak nyújtandó támogatását.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 02. 06. 11:35
HSZI Csin-ping
Wellington, 2021. november 11. A Hszinhua knai hrgynksg ltal kzreadott kpen Hszi Csin-ping knai elnk videkonferencia keretben vesz rszt az APEC-tagllamok gazdasgi s politikai vezeti szmra rendezett ktnapos cscstallkozn az j-zlandi Wellingtonban 2021. november 11-n. MTI/AP/Hszinhua/Li Hszueren Fotó: Li Hszueren
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hszi Csin-ping kínai elnök országa támogatásáról biztosította António Guterres ENSZ-főtitkárt a nemzetközi szervezet azon célkitűzését illetően, hogy az év közepére 70 százalékra növeljék a koronavírus elleni átoltottságot a világ népessége körében. Hszi szombaton Pekingben folytatott megbeszélést a téli olimpiai játékok miatt a kínai fővárosba látogató ENSZ-főtitkárral a pekingi székhelyű CGTN nemzetközi hírcsatorna tudósítása szerint. Az elnök az mondta:

Kína már teljesítette azon vállalását, hogy 2021-ig kétmilliárd adag Covid–19 elleni védőoltást gyárt le a világ számára. Hszi ígéretet tett arra, hogy országa növelni fogja a fejlődő országoknak nyújtandó támogatását a járvány elleni küzdelemben.

Támogatásáról biztosította Guterrest az ENSZ munkáját illetően, és kijelentette: Kína a jövőben is hozzájárul a világbéke és a fejlődés fenntartásához. Úgy vélekedett: nincs olyan fejlődési modell, amely minden országban egyaránt működőképes volna, ezért mindenkinek jogában áll a saját népe igényeihez és a számára adott feltételekhez igazodó utat választani. Guterres gratulált Kínának a téli olimpiai játékok sikeres megnyitójához, hangsúlyozva, hogy rendkívüli eredmény Kína részéről egy ilyen nagyszabású és biztonságos esemény megszervezése. Úgy vélekedett:

az olimpiai játékokhoz hasonló események lehetőséget adnak a világnak annak bizonyítására, hogy a különböző országokból származó, különböző nemzetiségű és vallású emberek képesek összefogni és együttműködni.

Az ENSZ-főtitkár méltatta továbbá Kína járványellenes erőfeszítéseit, és köszönetet mondott azért a támogatásért, amelyet Peking az ENSZ kiállásához nyújt a multilateralizmus és az együttműködés mellett. Kifejezte reményét, hogy Kína a jelenleginél fontosabb szerepet játszik majd a nemzetközi rendszer megújításában.

Borítókép: Hszi Csin-ping kínai elnök (Fotó: MTI/AP/Hszinhua/Li Hszueren)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.