Lapozó: Magyar példa ösztönözte az új családtámogatási politikát Thaiföldön

Nem győzik kivizsgálni a súlyos bűncselekményeket Svédországban · Olaszországban a koronavírus-járvány második évfordulójára emlékeznek · Radikális iszlamizmus gyanúja miatt indult vizsgálat az Air France egyik pilótája ellen.

Forrás: Mediaworks-Hírcentrum2022. 02. 22. 14:00
null
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem győzik kivizsgálni a súlyos bűncselekményeket Svédországban

A skandináv országban továbbra sem tudják megfékezni a bevándorlókból álló bandákat, erőszakos bűncselekményeik már mindennaposak. A nagyobb svéd városokban rendszeresen lövöldöznek, robbantanak és késelnek az elkövetők. Linköpingben, a 150 ezer lakosú településen tavaly tizennégy lövöldözéses eset történt, amelyekből öt halálesettel végződött. Idén januárban kétszer dördültek el fegyverek, az egyik esetben egy 35 éves férfi hunyt el. Az elmúlt év nagyszámú lövöldözései miatt egyéb súlyos bűncselekmények – mint például nemi erőszak – felének kivizsgálására vagy egyáltalán nincs kapacitása a rendőrségnek, vagy késve kezdi el a nyomozást. A város egyik ügyésze, Britt-Louise Viklund szerint a helyzet aggasztó. A svéd közrádió híradása szerint a mentőszolgálat munkatársai – akik gyakran először érkeznek a bűncselekmények helyszínére – már önvédelmi képzést is kaptak a fegyveres támadók miatt.

Forrás: Sveriges Radio, Sveriges Radio, SVT

Olaszországban a koronavírus-járvány második évfordulójára emlékeznek

Elismeréssel és hálával szólt az orvosok és egészségügyi dolgozók önfeláldozó szolgálatáról a világjárvány második évfordulóján Sergio Mattarella olasz köztársasági elnök. Két év telt el azóta, hogy Codognóban azonosították az első Covid–19-vírussal fertőzött beteget Olaszországban. – Az egészségügyet felkészületlenül érte az új helyzet, az orvosoknak egy igen veszélyes és ismeretlen ellenséggel kellett megküzdeniük hosszú hónapokon keresztül. Szakmai felkészültségüknek és bátor áldozatvállalásuknak köszönhető, hogy sokak életét mentették meg – mondta Mattarella. Az államfő hálával emlékezett vissza azokra az egészségügyi dolgozókra és orvosokra is, akik életüket veszítették a járványban. Olaszországban várhatóan március 31-ig tart az egészségügyi vészhelyzet.

Forrás: Agi.it

Radikális iszlamizmus gyanúja miatt indult vizsgálat az Air France egyik pilótája ellen

A Párizstól keletre fekvő város, Montreuil bírósága február 21-én eljárást indított az Air France légitársaság egyik pilótája ellen. A pilótát 2021. október 15-én függesztették fel állásából, majd megvonták tőle a párizsi repterek biztonsági zónáihoz való hozzáférését is. Ennek oka, hogy a gyanú szerint a pilóta a radikális iszlám előírásai szerint gyakorolja a vallását, ez pedig veszélyeztetheti az utasok és a reptéri dolgozók biztonságát. A vádak a francia titkosszolgálati jelentések, valamint a pilóta közvetlen környezetében dolgozók beszámolói alapján merültek fel. Ezek szerint a felfüggesztett pilóta szoros kapcsolatot ápolt egy korábbi munkatársával, akivel az algériai légitársaságnál, az Air Algérie-nél dolgozott korábban együtt, és a volt munkatársról – aki továbbra is az Air Algérie alkalmazottja – köztudott, hogy az iszlám legszigorúbb előírásai szerint gyakorolja vallását.

A vádak szerint a felfüggesztett pilóta az Air France járatok vezetése közben rendszeresen böjtölt, követte a ramadán előírásait, valamint a napi öt kötelező imádságot is percre pontosan megtartotta még repülés közben is. Egy idő után az Air France-nál dolgozó munkatársak már nem mertek vele egy járaton dolgozni. A vizsgált pilóta tagadja a radikalizmus vádjait vagy hogy böjtölt volna bármely útján, és elmondása szerint azt sem tudta, hogy munkatársai tartottak tőle. Ügyvédje, Eric Moutet úgy nyilatkozott: meggyőződése, hogy a férfi rágalomhadjárat áldozata lett, ami megsemmisíti a szakmai életét és jövőjét.

Forrás: Valeursactuelles.com

Magyar példa ösztönözte az új családtámogatási politikát Thaiföldön

Thaiföld egészségügyi miniszter-helyettese, Satit Pitutecha vasárnap egy thai napilapnak adott interjújában beszélt a kormány új intézkedésekről, amelyekkel növelni szeretné a gyermekvállalási kedvet az országban. A több elemből álló, és számos területet érintő intézkedéscsomag egyik pillére az lesz, hogy közismert emberek, influenszerek segítik majd a thai kormányt abban, hogy a gyermekvállalás és a többgyermekes családmodell követendő példaként álljon a fiatalok előtt. A gyermekvállalási kedvet gazdasági intézkedésekkel is ösztönzik, hogy ezzel is próbálják eltörölni egy korábbi kampány a hatását, amelyet az 1970-es években indított útjára az akkori kormány, és amely azzal az üzenettel szorította vissza – sikerrel – a születéseket, hogy „több gyerek, nagyobb szegénység”. Míg az 1970-es évek előtt a thai fiatalok öt gyermeket is vállaltak, ma már csak átlagosan 1,5 gyermek születik a családokban. Az új családtámogatási politika része lesz a várandós anyák terhesgondozásának fejlesztése, a különböző gyermekgondozási díjak, a családi pótlékok növelése és a szülési szabadság kiterjesztése. Az új thai családtámogatási politikát összefoglaló cikk egyben megemlíti a magyar és a lengyel példát is, amely – ellentétben a bevándorlást ösztönző nyugat-európai példával – a gyermekvállalási kedv ösztönzésével és támogatásával állítaná meg a népességfogyást. 

Forrás: Rt.com

Borítókép: Satit Pitutecha, Thaiföld egészségügyi miniszter-helyettese (Fotó: Flickr)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.