Lapozó: Szívműtéteket végző robotot állítottak munkába egy madridi kórházban

Algériai migráns próbált megerőszakolni egy kiskorú lányt a Lyon-ba tartó vonaton · Bírsággal számolná fel a prostitúciót és a koldulást a dél-spanyolországi Alicante önkormányzata · Csődbe mehetnek a francia fuvarozók.

Forrás: Mediaworks2022. 02. 16. 18:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Algériai migráns próbált megerőszakolni egy kiskorú lányt a Lyon-ba tartó vonaton

A Párizs–Lyon útvonalon közlekedő vonaton próbálta meg megerőszakolni tizenöt éves áldozatát a – Franciaországban illegálisan tartózkodó – hajléktalan algériai migráns. Az erőszakos támadás február 14-én este történt, éppen akkor, amikor a vonat befutott a lyoni pályaudvarra.

A nemi erőszakot végül a kislány apja akadályozta meg, aki a gyermeke elé érkezett az állomásra, és aki tetten érte a lányával erőszakoskodó férfit. A támadót az apa adta át a pályaudvar biztonsági személyzetének, majd feljelentést tett a lyoni rendőrségen.

Forrás: valeursactuelles.com

Bírsággal számolná fel a prostitúciót és a koldulást a dél-spanyolországi Alicante önkormányzata

A városi tanács zöld jelzést adott a polgári együttélés elnevezésű rendeletének, amelynek célja, hogy felszámolja a városi vandalizmust, a falfirkálásokat, a lopást, a zaklatást és egyéb támadásokat. A városvezetők hangsúlyozták: az új törvénnyel a maffiaszervezeteket akarják felszámolni. Hozzátették, hogy az új előírások alternatívákat fognak felkínálni az elkövetőknek, csakúgy, mint két másik nagyváros, Barcelona és Valencia esetében, ahol sikeresen működnek az ilyen típusú rendelkezések. A vezetők szerint az új törvénynek köszönhetően Alicante biztonságosabb város lesz. Céljuk, hogy a prostituáltakat kiemeljék kiszolgáltatott helyzetükből, valamint hogy fellépjenek a koldulás ellen és szociális védelmet biztosítsanak az érintetteknek. Mostantól mindenkit, aki az utcán kéreget vagy árulja a testét, 750 euróval (több mint 250 ezer forinttal) bírságolnak meg. 

Forrás: ondacero.es

Csődbe mehetnek a francia fuvarozók

Tönkremehetnek idén a francia közúti fuvarozók, ha a kormány nem avatkozik be közvetlenül az üzemanyagok árába, számolt be válságos helyzetükről egy Lille környéki, kamionos fuvarozással foglalkozó vállalat egyik vezetője. A Transport Chuffart hatvan kamionjának heti üzemanyagszámlája már 60 ezer euróra rúg (21 millió forint), ami 25 százalékos növekedést jelent az egy évvel ezelőtti üzemanyagköltségekhez képest.

A sofőrök különböző vezetéstechnikai trükkökkel próbálják meg csökkenteni az üzemanyag-fogyasztást, például a motorfék egyre gyakoribb alkalmazásával. Ezenkívül a kamionok ismét inkább a fizetős autópályákon közlekednek, mert ott kevesebbet kell lassítaniuk, mint az országutakon. Azonban a régiók szerint eltérő autópályadíjak miatt körültekintően kell kiválasztaniuk a vállalt fuvarok célállomásait is, kerülniük kell a drágább térségeket és a távoli úti célokat. Számos vállalkozás a fennmaradásáért küzd. A cégek nagy része már saját tőkéjéből fedezi az üzemanyagköltségek egy részét.

Forrás: francetvinfo.fr

Szívműtéteket végző robotot állítottak munkába egy madridi kórházban

Spanyolországban a Gregorio Maranón kórház az első olyan állami egészségügyi intézmény, ahol sikeresen tesztelték a szívműtétet végző, az orvostörténetben úttörőnek számító eszközt. Tájékoztatásuk szerint a robot hatalmas segítség a betegeknek, mivel a készülék pontossága nagyobb, mint bármelyik emberé, ezáltal pedig a sikeres műtétek esélye rendkívüli mértékben megnő. Hozzátették: az orvosok is nagyobb védelmet élvezhetnek segítségével, ugyanis a robot munkáját egy külső megfigyelő szobából, egy vezérlőpanel segítségével felügyelhetik és irányíthatják. A szerkezet a műtét közben folyamatosan röntgenfelvételeket készít, az orvosok viszont nincsenek kitéve az állandó sugárzásnak. Enrique Ruiz Escudero madridi egészségügyi miniszter hétfőn meglátogatta a Gregorio Maranón kórház kardiológiai osztályát, ahol a technológiát bevezették. Tájékoztatása szerint tavaly júniustól mostanáig 65 koszorúérhez kapcsolódó beavatkozást végeztek el az eszközzel, és kiválók az eredmények. 

Forrás: cope.es

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.