Litvánia csaknem háromszáz illegális migránssal állapodott meg hazatérésükről

Úgy tudni, a rigai kormány fejenként ezer eurót fizet a visszaútért.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 02. 07. 16:52
Grodno, 2021. november 29. A BelTa fehérorosz állami hírügynökség által közreadott képen ruhát osztanak az Európai Unióba igyekvő migránsoknak a Kuznica Bialostocka-Bruzgi lengyel-fehérorosz határátkelőnél, a fehéroroszországi Grodno környékén létesített migránstáborban 2021. november 28-án. Lengyelország, Lettország és Litvánia határához hónapok óta illegális bevándorlók ezrei érkeznek Fehéroroszország felől. MTI/AP/BelTa/Leanyid Scseglov Fotó: Leanyid Scseglov Forrás: MTI/AP/BelTa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Litvánia 272 illegális migránssal tudott megállapodni a hazatérésükről, egy részük már elhagyta a balti országot, vagy ez folyamatban van 

– jelentette be hétfőn a litván határőrség. Olyan migránsokról van szó, akik Belarusz felől jutottak be az országba.

A 272 ember túlnyomó többsége iraki állampolgár. Fejenként ezer eurót kaptak a rigai kormánytól cserében azért, hogy hazatérnek 

– mondta Rimantas Petrauskas, a határőrség főparancsnok-helyettese.

A Közel-Keletről és Afganisztánból hónapokon át migránsok ezrei utaztak Belaruszba, hogy onnan a lengyel, a litván és a lett határon át bejussanak az Európai Unióba. Az EU azzal vádolta Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy kormánya szervezte meg ezt a válságossá fajult folyamatot, így akarván megtorolni azokat a nyugati szankciókat, amelyeket a 2020. augusztusi, vitatott elnökválasztást követő tiltakozások elfojtása miatt hoztak ellene. Lukasenka mindig tagadta ezt.

Litvániát leginkább tavaly nyáron sújtotta migránsválság, amikor mintegy 4200 ember jutott be illegálisan az országba és kért menedékjogot. Vilnius emiatt megerősítette a Belarusszal közös határát, több száz kilométer hosszan kerítést épített. A litván határőrség augusztus óta már jórészt vissza tudta fordítani a migránsokat. Akiknek mégis sikerült bejutniuk, azokat valamelyik befogadóközpontba vitték. A hatóságok adatai szerint csaknem 3100 illegális migráns tartózkodik még az öt táborban, körülbelül ezer pedig önként hazatért vagy kitoloncolták.

Borítókép: Lettország és Litvánia határához hónapok óta illegális bevándorlók ezrei érkeznek Belarusz felől (Fotó: MTI/AP/BelTa/Leanyid Scseglov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.