Milos Zeman: Moszkva nem fog támadást indítani Ukrajna ellen

A cseh elnök szerint az oroszok nem bolondok, a CIA előrejelzései viszont kérdőjeleket vetnek fel.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 02. 17. 12:30
null
AUSTRIA-CZECH-POLITICS-DIPLOMACY Fotó: GEORG HOCHMUTH
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Milos Zeman cseh államfő nem számol azzal, hogy Oroszország fegyveres támadást indítana Ukrajna ellen. Az állítólagos orosz agresszióról szóló információk az amerikai titkosszolgálatok újabb kudarcát jelentik – jelentette ki Milos Zeman abban az interjúban, amelyet csütörtökön közölt a Mladá Fronta Dnes című cseh napilap. Milos Zeman megismételte korábbi állítását, miszerint

a fegyveres összetűzés több kárt okozna, mint amennyi hasznot hozhatna az oroszoknak, és ezért szerinte Moszkva nem fog kockáztatni.

A cseh elnök viszont továbbra sem zárja ki, hogy esetleg helyi konfliktusok alakulhatnak ki a kelet-ukrajnai szakadár régiók, Donyeck és Luhanszk határain.

Az oroszok nem bolondok, hogy olyan akcióba kezdjenek, amely több kárt hozna nekik, mint hasznot. Az amerikai titkosszolgálatok számára ez már a harmadik kudarc. Az első Irak volt, ahol végül is nem találtak tömegpusztító fegyvereket, a második felsülést Afganisztán jelenti, amikor az amerikaiak azt állították, hogy a tálibok sosem foglalják el Kabult. A harmadiknak pedig most vagyunk tanúi

– mutatott rá Zeman. A cseh elnök ismételten kijelentette: a NATO-egységek elhibázott afganisztáni kivonása miatt Jens Stoltenberg NATO-főtitkárnak le kellett volna mondania.

Nem kérdem a CIA-t, milyen forrásai vannak. Az említett három eset kapcsán azonban erősen kétlem a források minőségét

– jegyezte meg Zeman, az amerikai titkosszolgálatokra utalva. A cseh államfő az interjúban kijelentette: egyetért elődjével, Václav Klausszal, aki Petr Fialának szerdán nyílt levelet írt, amelyben felszólította a miniszterelnököt: támogasson olyan diplomáciai tárgyalásokat, amelyek az ukrán–orosz feszültséget mindkét fél érdekeinek figyelembevételével akarják megoldani.

Borítókép: Milos Zeman cseh államfő (Fotó: AFP/Georg Hochmuth)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.