Párizsban betiltották a kanadaihoz hasonló szabadságkonvoj tüntetéseit

A párizsi prefektúra a közrend megzavarásának kockázatára hivatkozva állította le a megmozdulást.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 02. 10. 13:08
null
Ottawa, 2022. február 6. Táblát tart a koronavírus elleni oltást és a maszkviselést támogató, de az oltás kötelezõvé tételét ellenzõ tüntetõ (b) a járványügyi korlátozások ellen tiltakozó kamionosokat támogató felvonuláson Ottawában 2022. február 5-én. A tüntetés azután robbant ki, hogy január 15-én életbe lépett a kanadai kormány rendelkezése, amely védõoltás hiányában 14 napos karanténra kötelezi az Egyesült Államokból érkezõ kamionosokat. MTI/AP/The Canadian Press/Nathan Denette Fotó: Nathan Denette
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Betiltotta a párizsi prefektúra a koronavírus-járvány miatti korlátozó intézkedések ellen, a kanadai példa alapján szerveződő francia szabadságkonvoj elnevezésű mozgalom hétvégére tervezett tüntetéseit a fővárosban, a közrend megzavarásának kockázatára hivatkozva.

Különleges intézkedések lépnek élete a csomópontok blokádjainak megakadályozására, egyebek mellett helyszíni bírságolás és a tiltás megszegőinek előállítása 

– olvasható a rendőrség csütörtöki közleményében.

Az oltottsági igazolást ellenzők a közösségi oldalakon jelentették be, hogy az Ottava városát blokád alá vevő kanadai kamionos megmozduláshoz hasonló tiltakozást szerveznek szombatra Párizsba. A Facebookon és a Telegramon szerveződő csoportoknak hétfőn már 23 ezer tagjuk volt, céljuk széles körű országos megmozdulás szervezése „az alapjogok és a szabadságjogok tiszteletben tartatására”.

Több konvoj is elindult szerdán a dél-franciaországi Nizzából, a délnyugati Bayonne-ból és Perpignanból Párizs felé, ahol péntek estére szervezik a találkozót. A Convoy France elnevezésű mozgalom blokádokat és konvojos tiltakozásokat tervez a hétvégére, majd hétfőn Brüsszelbe indulna tovább európai megmozdulásra.

A rendőröket határozottságra kérő prefektúra arra figyelmeztette a tiltakozókat, hogy a közlekedés akadályozása két év szabadságvesztéssel és 4500 eurós pénzbüntetéssel sújtható, s a gépkocsikat lefoglalhatja a rendőrség, a járművezetők jogosítványát pedig akár három évre is felfüggesztheti. Egy betiltott tüntetés szervezőjét hat év szabadságvesztéssel és 7500 eurós pénzbüntetéssel lehet sújtani, a résztvevőkre pedig 135 eurós bírság szabható ki. A szervezők tájékoztatása szerint a konvojba jelentkezők többsége a sárgamellényes mozgalomból érkezett, akik 2018 végén és 2019-ben szombatonként rendszeresen tüntettek „a gazdagok elnökének” tartott Emmanuel Macron elnök és a kormány reformintézkedései ellen a nagyvárosokban és a közutak körforgalmaiban.

Gabriel Attal kormányszóvivő a szerdai kormányülést követően elmondta: a kormány tisztában van azzal, hogy az emberek elfáradtak a vírussal szembeni intézkedések miatt.

Van több százezer ember, akinek elege van a vírusból, miközben Franciaországban is, mint mindenhol a világban, a radikális politikai mozgalmak megpróbálják a maguk hasznára fordítani ezt az elégedetlenséget

 – fogalmazott Gabriel Attal. Hozzátette: Franciaország ugyanakkor az egyik olyan európai ország, ahol a legkevesebb korlátozó intézkedés van még érvényben, majd bejelentette, hogy március végén, április elején feloldható lesz az oltottsági igazolás bemutatására szóló kötelezettség, miután a járványhelyzet folyamatosan javul. A dokumentumot a hatályos törvény szerint július végéig kell bemutatniuk az ötvennél több főt fogadó nyilvános rendezvényeken a 16 év felettieknek, kivételt jelentenek az egészségügyi intézmények és a politikai rendezvények.

A korlátozó intézkedések fokozatos feloldása már a múlt héten megkezdődött, február 2. óta nem kötelező a kültéri maszkviselés, a kulturális és sportrendezvényeken megszűnt a létszámkorlátozás, s az otthoni munkavégzés sem kötelező többé, csak ajánlott. Az éjszakai szórakozóhelyek és diszkók – amelyek december 10-én zártak be – február 16-án nyithatnak újra. Ugyanettől a naptól kezdve  ismét lehet táncolni a koncerteken, állva fogyasztani a vendéglátóhelyeken, s engedélyezett lesz az étel- és italfogyasztás a közlekedési járműveken, stadionokban, színházakban, mozikban.

Borítókép: táblát tart a koronavírus elleni oltást és a maszkviselést támogató, de az oltás kötelezővé tételét ellenző tüntető (b) a járványügyi korlátozások ellen tiltakozó kamionosokat támogató felvonuláson Ottawában 2022. február 5-én (Fotó: MTI/AP/The Canadian Press/Nathan Denette)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.