Szlovéniában megduplázódott az illegális határsértések száma

Januárban közel hétszáz határsértőt tartóztattak fel a hatóságok, többségük Afganisztánból érkezett.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 02. 23. 21:32
null
Hercegszántó, 2021. november 12. A Miniszterelnöki Kabinetiroda által közreadott képen rendõr és katona járõrözik az ideiglenes biztonsági határzárnál Hercegszántó közelében 2021. november 12-én. Ezen a napon sajtótájékoztatót tartottak a határátkelõhely közelében, amelyen Szentkirályi Alexandra kormányszóvivõ elmondta, hogy a magyar határvédelmi intézkedések az utóbbi idõben több európai ország számára mintaadóvá váltak, hiszen a határkerítés építése mellett döntött Görögország, Spanyolország, Bulgária, Szlovénia, Észtország, Litvánia, Lettország és Lengyelország is. MTI/Miniszterelnöki Kabinetiroda/Vadnai Szabolcs Fotó: Miniszterelnöki Kabinetiroda/Vadnai Szabolcs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szlovéniában januárban 693 határsértőt tartóztattak fel a hatóságok, kétszer annyit, mint az előző év azonos időszakában, és nőtt a nemzetközi védelemért folyamodók száma is – közölte szerdán a belügyminisztérium.

A legtöbb migráns Afganisztánból érkezett az országba.

A rendőrség közleménye szerint a legnagyobb nyomás továbbra is a délnyugat-szlovéniai, koperi rendőrkapitányság ellenőrzése alá eső területre nehezedik. A januári határsértők közel felét, 328 személyt a koperi rendőrség tartóztatta fel. Ez kétharmaddal több, mint tavaly januárban volt. Nőtt a migránsok száma a horvát határhoz közeli Novo Mestóban is. Tavaly ugyanebben a hónapban 19, idén januárban 162 esetet regisztráltak. Maribor körzetében a tavalyi 70-ről idén januárban 125-re emelkedett az illegális határsértők száma. 

Hozzátették: a nemzetközi védelem iránti kérelmek száma is jóval magasabb volt idén, mint tavaly. Több mint ötszázan folyamodtak menekültstátusért, háromszor annyian, mint tavaly januárban, ami jelentős növekedés. Az illegális bevándorlók többsége még a menekültügyi eljárás vége előtt valamelyik nyugat-európai országba távozik. Idén január végéig 104 embert toloncoltak vissza a szlovén rendőrök más országokba, a legtöbbet – 91-et – Horvátországba. Eközben más országokból 19 migránst küldtek vissza Szlovéniába.

A migránsok főként Szerbián és Montenegrón keresztül érkeznek Boszniába, onnan Horvátországban, majd Szlovéniában folytatják útjukat, ahonnan pedig Nyugat-Európába szeretnének eljutni.

Borítókép: Illusztráció. Magyar rendőr és katona járőrözik a határon 2021. november 12-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Kabinetiroda/Vadnai Szabolcs)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.