Továbbra is Andrej Babis vezeti a csehországi ANO mozgalmat

A legnagyobb ellenzéki tömörülés elnöke nem erősítette meg, hogy jövőre indul-e az államfőválasztáson.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 02. 13. 9:35
BABIS, Andrej
Prga, 2021. augusztus 19. Andrej Babis cseh miniszterelnk sajttjkoztatra rkezik Prgban 2021. augusztus 19-n. A cseh kormnyf elmondta, hogy a cseh hadsereg klngpe hazavitte az sszes cseh diplomatt, csaldtagjaikat, a cseh katonkat s a csehekkel egyttmkd afgnokat csaldtagjaikkal egytt Kabulbl. Ngy nappal korbban a szlssges iszlamista tlibok uralma al kerlt Afganisztn, miutn a lzadk harc nlkl behatoltak az afgn fvrosba s elfoglaltk az afgn kormnyerk ltal elhagyott kormnyzati intzmnyeket. MTI/AP/Petr David Josek Fotó: Petr David Josek Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is Andrej Babis volt miniszterelnök vezeti a csehországi ANO mozgalmat.

A legnagyobb ellenzéki tömörülés szombati prágai tisztújító közgyűlésén a jelen lévő 95 küldött közül 76-an szavaztak Babis elnöki megbízatásának meghosszabbítására.

Megújult az ANO elnökségének fele is; alelnöki pozíciót szerzett Alena Schillerová volt pénzügyminiszter és Karel Havlícek volt ipari és kereskedelmi miniszter is. Mindketten a volt kormány alelnökei voltak, s Andrej Babis legközelebbi munkatársai közé tartoznak.

Babis a közgyűlésen elmondott beszédében hangsúlyozta, hogy mozgalma mindenképpen saját jelöltet állít a jövő év elején esedékes csehországi államfőválasztáson. Azt azonban nem erősítette meg, hogy az elnökjelölt ő maga lesz-e.

Sokan arra kérnek, hogy induljak az elnökválasztáson. Akár indulok, akár nem, az ANO-nak olyan saját jelöltet kell állítania, aki összefogja és nem megosztja a társadalmat

jelentette ki Babis.

Milos Zeman jelenlegi államfő második mandátuma 2023 márciusában jár le. Az elnökválasztást jövő januárban tartják. Csehországban az államfőt közvetlenül választják. Az ANO vereségét a tavaly októberi képviselőházi választásokon Babis a koronavírus-járvánnyal magyarázta. 

Népszerűtlen intézkedésekre kényszerültünk, s az akkori ellenzék, a jelenlegi ötpárti koalíció visszaélt a helyzettel jelentette ki az ANO elnöke.

Borítókép: Andrej Babis volt cseh miniszterelnök Prágában 2021. augusztus 19-én (Fotó: MTI/AP/Petr David Josek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.