Ausztrália aggódik a Kínában bebörtönzött újságírója miatt

Kínai tisztségviselők nem engedték, hogy Ausztrália nagykövete részt vegyen Cheng Lei tárgyalásán.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 03. 31. 9:42
Peking, 2022. március 31. Graham Fletcher, Ausztrália kínai nagykövete nyilatkozik a sajtó képviselõinek a pekingi 2-es számú középfokú népbíróság elõtt 2022. március 31-én, miután kínai tisztségviselõk nem engedték, hogy részt vegyen Cheng Lei kínai származású ausztrál újságíró bírósági tárgyalásán. A kínai származású ausztrál mûsorvezetõt több mint egy éve tartóztatták le hivatalosan. Azzal gyanúsították, hogy államtitkokat adott át külföldi országoknak. Letartóztatása elõtt hat hónapig volt õrizetben. MTI/EPA/Mark R. Cristino Fotó: Mark R. Cristino
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kínai tisztségviselők nem engedték, hogy Ausztrália kínai nagykövete részt vegyen Cheng Lei kínai származású ausztrál újságíró csütörtökön kezdődött bírósági tárgyalásán Pekingben – írta az ausztrál média.

Nem bízunk egy olyan eljárás érvényességében, amely titokban zajlik

– idézte Graham Fletcher nagykövetet a Sydney Morning Herald című ausztrál napilap. A diplomata elmondta: az egyik legnagyobb probléma, hogy Ausztrália nem tudja, mivel vádolják Chenget.

A kínai származású ausztrál műsorvezetőt több mint egy éve tartóztatták le hivatalosan. Azzal gyanúsították, hogy államtitkokat adott át külföldi országoknak. Letartóztatása előtt hat hónapig volt őrizetben.

Marise Payne ausztrál külügyminiszter múlt heti közleményében azt írta: az ausztrál kormány többször jelezte, hogy aggódik Cheng állapota és fogva tartásának körülményei miatt. Payne egyúttal tudatta: Canberra kérelmezte, hogy ausztrál tisztségviselők is részt vehessenek a tárgyaláson. Erre egy kétoldalú konzuli megállapodás értelmében lehetőségük van.

Cheng Lei a CGTN kínai állami hírcsatorna egyik közismert munkatársa volt. Először 2020 augusztusában vették őrizetbe a nemzetbiztonsági törvény megsértésére hivatkozva.

 

Borítókép: Graham Fletcher, Ausztrália kínai nagykövete nyilatkozik a sajtó képviselőinek a pekingi 2-es számú középfokú népbíróság előtt 2022. március 31-én (Fotó: MTI/EPA/Mark R. Cristino)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.