Az EU érzékenységét hiányolja a török elnök

Erdogan is tárgyalna arról, hogy mikor tűzik ki Törökország uniós csatlakozási dátumát.

Mediaworks Hírcenrum
2022. 03. 02. 9:00
Turkish President Recep Tayyip Erdogan
Turkish President Recep Tayyip Erdogan Fotó: EMIN SANSAR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Recep Tayyip Erdogan keddi sajtótájékoztatóján az Európai Unió vezetőinek szegezte a kérdést, hogy mikor fogják Törökországot és annak csatlakozási tárgyalásait az EU-hoz ugyanolyan komolyan venni, ahogy Ukrajna tagságát mérlegelik az egy hete kitört háború és az ukrán elnök hétfői hivatalos csatlakozási kérelme óta.

Tanúsítsanak ugyanolyan érzékenységet Törökország iránt is, ahogy teszik ezt Ukrajnával, anélkül, hogy Törökországnak háborúba kelljen lépnie ezért!

 – szólította fel az EU vezetőit a török elnök Koszovó elnökével, Vjosa Osmanival tartott közös sajtótájékoztatóján.„Dicséretes, hogy az Európai Parlament állva tapsol az ukrán elnöknek. De ehhez valóban erre a katasztrófára volt szükség? Nagyra értékeljük az EU erőfeszítéseit, amelyeket annak érdekében tesz, hogy a tagjai közé emelje Ukrajnát. De azt kérdem az unió tagállamaitól: mi tartja még mindig vissza őket attól, hogy Törökországot is integrálja? – tette hozzá Erdogan.

Utalva Törökország NATO-tagságára, Erdogan azt is Európa és az atlanti szövetség szemére hányta, hogy Ukrajnával ellentétben Ankara nem kap a szövetségeseitől fegyvereket.

Törökország 1987-ben nyújtotta be hivatalos csatlakozási kérelmét az Európai Unióba, és 1999-ben kapta meg a tagjelölt státust. A csatlakozási tárgyalások 2005-ben kezdődtek, és számos alkalommal megfeneklettek, többek között azért, mert Törökországot Görögországgal és Ciprussal szembeni agresszióval vádolják.

Borítókép: Recep Tayyip Erdogan török ​​elnök beszédet mond egy sajtótájékoztatón a kormányülést követően Ankarában 2022. január 19-én. (Fotó: Emin Sansar/Anadolu Agency)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.