Az iráni Forradalmi Gárda támadta rakétákkal az iraki Erbílt + videó

Az „izraeli stratégiai központ” elleni támadással indokolták a műveletet az amerikai főkonzulátus térségében.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 03. 13. 9:44
null
IRAQ-CONFLICT-KURDS-US-IRAN-ATTACK Fotó: SAFIN HAMED
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több rakéta csapódott be vasárnapra virradóra az észak-iraki autonóm Kurdisztán régió székhelyén, Erbílben a támadást az iráni Forrdalmi Gárda vállalta magára. A kurdisztáni terrorellenes erők szerint a tucatnyi ballisztikus rakétát Irak területén kívülről indították. A Rudav kurd hírportál tizennégy rakéta becsapódásáról jelentett az erbíli amerikai főkonzulátus térségében. Az erbili helyi hatóságok szerint anyagi károk keletkeztek, és egy polgári személy megsérült. Omid Hosnav, Erbíl városának kormányzója korábban arról számolt be, nagyobb károk keletkeztek a Kurdistan-24 televízió épületében is. A városban riadókürtök szólaltak meg. A Washington vezette katonai koalíció harci repülőgépei felderítő repüléseket végeznek a térségben.

Az iráni állami média a nap folyamán közzétette az Iráni Forradalmi Gárda közleményét, amelyben a fegyveres szervezet magára vállalta az „izraeli stratégiai központ” elleni támadást, és további „pusztító” válaszokkal fenyegette meg a zsidó államot arra az esetre, ha „megismétli támadásait”.

A közlemény szerint a gárda „a cionista rezsim közelmúltban elkövetett bűncselekményeit” torolta meg. Ezzel Izrael hétfői szíriai légicsapására utaltak, amelyben életét vesztette az iráni Forradalmi Gárda két tisztje. Egy névtelenséget kérő amerikai tisztségviselő a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a vasárnap hajnali támadásnak nem voltak amerikai katonai áldozatai. A történtek nyomán megerősítették Bagdadban az amerikai nagykövetség védelmét, az épületet lezárták. Az iraki amerikai jelenlétet ellenző, Irán-barát iraki síita milíciák évek óta rendszeresen támadják rakétákkal és drónokkal az amerikai csapatok által használt támaszpontokat és diplomáciai létesítményeket.

Borítókép: Illusztráció: Megrongálódott épület az iraki Erbílben 2022, március 13-án. (Fotó: AFP/Safin Hamed)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.