Erős földrengés rázta meg Japánt + videók

A 2011-es földrengés és szökőár több mint 19 ezer ember halálát okozta.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 03. 16. 16:49
Fukusima
Powerful quake hits Tohoku; tsunami advisory issued Fotó: KANAME MUTO Forrás: Europress_AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erős, a Richter-skála szerinti 7,3-as magnitúdójú földrengés rázta meg szerdán Japán északkeleti partvidékét; a hatóságok szökőárriadót rendeltek el Fukusima és Mijagi prefektúrákra – közölte az NHK japán közszolgálati televízió.

Legfrissebb értesülések szerint egy ember meghalt és hatvankilencen megsérültek. Beszámolók szerint nagyon sok épület megrázkódott, helyenként tüzekről is jelentettek. Kisida Fumio japán kormányfő sajtótájékoztatóján közölte, hogy a szigetország atomerőműiből egyelőre nem jelentettek meghibásodást. Nem sokkal korábban a hatóságok a hosszan tartó rengés nyomán beszámoltak egy tűzriadóról, amely a fukusimai atomerőmű egyik turbinaházában történt. A Sinkanzen szuperexpressz vonalán kisiklott egy szerelvény nagyjából száz utassal, de nem jelentettek sebesülést. A meteorológiai szolgálat szerint akár egyméteres árhullám is lehetséges a tengerpartokon. Az egyik partszakasz lakóit óvintézkedésként evakuálták. A földrengést a mintegy 300 kilométerre található fővárosban, Tokióban is érezni lehetett. A szigetország állami energetikai vállalata (Tepco) szerint nagyjából kétmillió háztartás maradt áram nélkül Fukusimában és Tokióban. Helyi idő szerint csütörtökre virradóra az áramszolgáltatást nagyrészt sikerült helyreállítani. A hatóságok mindemellett figyelmeztetést adtak ki Fukusima, Mijagi és Jamagata prefektúrákra, miszerint utórengésekre lehet számítani.

Japán ugyanezen térségét 2011. március 11-én 9-es erősségű földrengés rázta meg, és az azt követő szökőár rongálta meg súlyosan a fukusimai atomerőművet. A szökőár több mint 19 ezer ember halálát okozta a távol-keleti országban, a Fukusima-1 erőműben keletkezett kár és a nukleáris sugárzás veszélye miatt pedig több mint 160 ezer embert kellett kitelepíteni.

Borítókép: Szökőár–riadó van Japánban (Fotó: Europress/AFP/Kaname Muto)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.