Ezreket evakuáltak a Fülöp-szigeteken egy vulkánkitörés miatt + videó

A vulkanológiai és szeizmológiai intézet szerint további kitörésekre is lehet számítani.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 03. 26. 10:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezreket kellett evakuálni a Fülöp-szigeteken szombaton, miután kitört a Taal vulkán, hamu- és gőzfelhőt lövellve mintegy 1500 méteres magasságba. A Manilától 66 kilométerre délre fekvő tűzhányó egy tó közepén található, és az ország második legaktívabb vulkánja.

A Fülöp-szigetek vulkanológiai és szeizmológiai intézete kettesről hármasra emelte a riasztási szintet a térségben, ami azt jelenti, hogy további kitörésekre lehet számítani, amelyek gáz-, hamu- és törmelékáradattal, illetve akár szökőárral is járhatnak.

A tűzhányó környékén öt faluban szólították fel a lakosokat, hogy vonuljanak biztonságosabb helyre − mondta el Kelvin John Reyes polgári védelmi szóvivő. A szóban forgó falvakban több mint tizenkétezren élnek.

A vulkán körüli területet és a tavat lezárták, a helyszínen rendőrök ügyelnek arra, hogy senki se lépjen be a veszélyzónába.

A Taal legutóbb 2020 januárjában tört ki. Akkor több mint 376 000 ember kényszerült elhagyni otthonát, és a hamufelhő miatt ideiglenesen le kellett zárni a manilai repteret. A tűzhányó harminchárom alkalommal tört ki 1572 óta.

Borítókép: A Taal vulkán 1572 óta harminchárom alkalommal tört ki (Fotó: AP/Reynanten Olitan de Villa)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.