Tízezrek hagyták el otthonukat Sydney-ben a heves esőzések miatt

Már húszra emelkedett az ítéletidő halálos áldozatainak a száma az elmúlt napokban Ausztráliában.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 03. 08. 11:42
null
Ipswich, 2022. március 8. Az ausztrál védelmi erõk tagjai segítenek az áradások utáni takarítási munkálatokban Ipswichben 2022. március 8-án. Ausztrália délkeleti térségét napok óta a heves esõzések miatt bekövetkezett áradások sújtották. MTI/EPA/AAP/Darren England Fotó: Darren England
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tízezrek kényszerültek elhagyni otthonukat az Ausztrália keleti partján található Sydney-ben, miután a heves esőzések elárasztottak több külvárosi területet. Az ítéletidőnek már húsz halálos áldozata van.

Egy elhagyott autó közelében holtan találtak egy 67 éves nőt és 34 éves fiát Sydney nyugati részén – közölték a hatóságok. A queenslandi rendőrség megerősítette egy február 27-e óta eltűntként nyilvántartott férfi halálát. Velük együtt húszra emelkedett az ítéletidő halálos áldozatainak száma. Többségük elárasztott házakban vagy a víz által elsodort autókban lelte halálát.

Queensland és Új-Dél-Wales államban rekordmennyiségű csapadék hullt az elmúlt hetekben, és a megáradt folyók városokat vágtak el a külvilágtól, illetve tanyákat és utakat mostak el.

 Dean Narramore ausztrál meteorológus egy sajtótájékoztatón elmondta: a következő egy-két nap még nehéz lesz. 

Szerda éjjelig akár 120 milliméter csapadék is hullhat az ötmilliós Sydney-re

– tette hozzá.

Hétfő reggel óta helyenként 200 milliméter eső zúdult a nagyvárosra. A márciusi átlagos csapadékmennyiség körülbelül 140 milliméter szokott lenni a térségben. A hatóságok figyelmeztették az alacsonyan fekvő területek lakóit, hogy álljanak készen az evakuálásra. Emellett arra kérték a helyieket, hogy csak a legszükségesebb esetben induljanak útnak, és a szokásosnál jóval több idővel számoljanak, ha a tömegközlekedést használják. Az áradások miatt több helyen nem működik a vasúti közlekedés – fűzték hozzá.

Új-Dél-Walesben körülbelül hatvanezer embert utasítottak otthona elhagyására. Az állam északi részén több városban nincs áramszolgáltatás és internet az ítéletidő miatt. A hatóságok attól tartanak, hogy további záporok akadályozzák majd a mentési munkákat és a segélyszállítmányok célba jutását. Scott Morrison ausztrál miniszterelnök a védelmi erők több tagját irányította át az árvíz sújtotta területekre.

Borítókép: Az ausztrál védelmi erők tagjai segítenek az áradások utáni takarítási munkálatokban Ipswichben 2022. március 8-án (Fotó: MTI/EPA/AAP/Darren England)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.