időjárás -3°C Ingrid , Ágota 2023. február 5.
logo

Újabb merénylet borzolja a kedélyeket Izraelben

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.03.31. 11:44 2022.03.31. 11:54
Újabb merénylet borzolja a kedélyeket Izraelben

Súlyosan megsebesített egy utast egy palesztin merénylő egy ciszjordániai autóbuszon csütörtök délelőtt. A merénylőt a helyszínen agyonlőtték – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet csütörtök reggel. A 28 éves utast a buszra felszálló palesztin férfi egy csavarhúzóval felsőtestén megszúrta Ciszjordánia déli részén, a Jeruzsálemhez közeli Gus Ecionban, Elazar és Neve Daniel telepesfalunál.

A megszúrt férfit súlyos állapotban szállították a jeruzsálemi Saáré Cedek kórházba. A kórházban megműtötték, kezelőorvosai szerint állapota súlyos, de stabil. A merénylőt, a rendőrség jelentése szerint a 30 éves Nidal Dzsuma Dzsafrát, a busz egyik fegyveres civil utasa a helyszínen agyonlőtte.

Izraelben az utóbbi időben – néhány nappal a ramadán böjti hónap kezdete előtt – terrorhullám kezdődött. Először múlt kedden Beér-Seván négy civilt megölt egy, a beduin kisebbséghez tartozó izraeli állampolgár, majd vasárnap két rendőrt lőtt le Haderán egy, az Iszlám Állam nevében gyilkoló izraeli arab. Kedd este a Tel-Aviv melletti Bne-Brakban öt embert lőtt agyon egy, a ciszjordániai Dzseninből származó palesztin fegyveres.

Utóbbi esettel kapcsolatban az izraeli hadsereg különleges egységei nagyszabású letartóztatási műveletet indítottak  a ciszjordániai Dzseninben, ahonnan a palesztin merénylő származott. Az izraeli katonákkal vívott tűzharcban életét vesztette három palesztin fegyveres, amikor éjjel az izraeli kommandósok palesztin gyanúsítottakat próbáltak őrizetbe venni a városban.

Miután nyolc napon belül három terrorakciót követtek el izraeli civilek ellen, a biztonságpolitikai kabinet szerda esti ülésén úgy döntött, hogy visszavonja a merénylők hozzátartozóinak munkavállalási engedélyét, és tervet dolgoz ki a Ciszjordániát az 1967-es határokon belüli Izraeltől elválasztó fal felújítására, mely az utóbbi években számos helyen megrongálódott, és ellenőrzés nélkül átjárhatóvá vált.

Elhatározták, hogy növelik a biztonsági erők jelenlétét, és kiterjesztik a terrorellenes tevékenységet az Iszlám Állammal és más szervezetekkel kapcsolatban állók körében, s folytatják az illegális fegyverek begyűjtését az arab kisebbségnél, valamint fokozzák az elrettentő műveleteket a támadásokat elkövetők közvetlen köreiben a munkavállalási engedélyek visszavonásával, s a terroristák házainak gyors lebontásával.

 

Borítókép: Egy rendőr letakarja az egyik áldozat holttestét az észak-izraeli Haderán elkövetett merénylet helyszínén 2022. március 27-én (Fotó: MTI/AP/Ariel Schalit)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.