Az Iszlám Állam Izraelre is lecsapott + videó

A terrorszervezet eddig nem jelentett különösebb fenyegetést.

2022. 03. 30. 18:34
null
Hadera, 2022. március 28. Egy rendõr letakarja az egyik áldozat holttestét az észak-izraeli Haderán elkövetett merénylet helyszínén 2022. március 27-én. Két fegyveres támadó agyonlõtt két embert, hetet pedig megsebesített Hadera városközpontjában, a központi buszpályaudvarnál. A támadókat a közelben lévõ határõr katonák lelõtték. A merényletet az Iszlám Állam nemzetközi terrorhálózat vállalta magára. MTI/AP/Ariel Schalit Fotó: Ariel Schalit
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az Iszlám Állam új vezetője vállalta, hogy ő és mudzsáhidjei háborút indítanak a zsidók ellen, és visszaveszik, amit elloptak a muszlimoktól!” – üzente még 2020 elején a terrorszervezet „szóvivője”, nyíltan hadat üzenve Izraelnek. Azóta eltelt több mint két év, az Iszlám Állam akkori vezérével és „szóvivőjével” is végeztek az amerikaiak, ám Izrael megúszta jelentősebb támadás nélkül. Egészen eddig.

Az elmúlt héten három merényletet követtek el az országban, melyek összesen tizenegy ember életét oltották ki. Előbb múlt hét kedden egy támadó kést ragadott, és autóba ült azzal a szándékkal, hogy annyi zsidóval végez, amennyivel csak tud. Először elütött egy biciklistát, majd a közeli benzinkútra hajtott, ahol halálra szúrt egy vásárlót, ezután egy üzletben sebesített meg halálosan egy nőt és egy férfit, végül egy felfegyverzett buszsofőr fékezte meg. Még fel sem ocsúdott a közvélemény, vasárnap újabb támadás rázta meg az országot: terroristák két, mindössze 19 esztendős, újonc izraeli rendőrt lőttek agyon, további nyolc embert pedig megsebesítettek. 

Talán több áldozatuk is lett volna, ha a véletlenül a közelben vacsorázó rendőrök nem végeznek velük. Hogy nagyszabású akcióra készültek, azt jól jelzi, a hatóságok 1100 töltényt, három kézi fegyvert és késeket is találtak náluk. Legutóbb pedig kedden csaptak le a szélsőségesek, mikor egy férfi gépkarabéllyal nyitott tüzet a nyílt utcán egy ortodox zsidók által lakott környéken. Támadása öt életet oltott ki; egy autó sofőrjét végezte ki, több sétálót lelőtt, végül a kiérkező rendőrrel tűzharcba keveredett, aki csak élete árán tudta megállítani.

Izraelben nem szokatlanok a terrortámadások, de effajta erőszakhullámra rég volt példa. Ami pedig kifejezetten ritkaságszámba megy, hogy az első két merényletért az Iszlám Állam vállalta magára a felelősséget. Az első akció elkövetője ráadásul izraeli arab állampolgár volt, aki ismert volt a hatóságok előtt, miután 2015-ben megpróbált kijutni Szíriába, hogy csatlakozzon a terrorszervezethez. A második támadást szintén izraeli arabok követték el, akik a közösségi hálózatra feltöltött videó tanúsága szerint hűségesküt tettek az új „kalifának”. A keddi lövöldözésért pedig egy ciszjordániai palesztin a felelős, az ő indítékait még vizsgálják.

Akárhogyan is, úgy tűnik, Izraelnek eddig ismeretlen, új fenyegetéssel kell szembenéznie: az Iszlám Állammal. 

A terrorszervezet eddig nem jelentett különösebb kihívást az országban, néhány kisebb incidenst leszámítva. Már csak azért sem, mert a palesztin fegyveres szervezetek, mint a Hamász és az Iszlám Dzsihád sem nézte jó szemmel, és nem tűrte meg a „riválisokat”. Az Iszlám Állam korábban szintén „hitehagyónak és árulónak” bélyegezte a palesztin milíciákat, amelyek együttműködnek a síitákkal.

 

Borítókép:  Egy rendõr letakarja az egyik áldozat holttestét az észak-izraeli Haderán elkövetett merénylet helyszínén 2022. március 27-én. (Fotó: MTI/AP/Ariel Schalit)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.