Az oroszok háromnegyede negatívan látja Amerikát

Egy közvélemény-kutatás mérte fel az oroszok viszonyulását az amerikaiakhoz.

MTI
2022. 04. 06. 20:42
PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2022. március 9. A McDonalds Corporation gyorséttermi üzlethálózat egyik étterme Moszkvában 2022. március 9-én. Az Oroszországra kivetett szankciók miatt a McDonalds és más nyugati vállalatok szüneteltetik vagy korlátozzák mûködésüket Oroszországban. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/EPA/Makszim Sipenkov Fotó: Makszim Sipenkov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az oroszok 71 százaléka negatívan, 47 százalékuk pedig nagyon negatívan viszonyul az Egyesült Államokhoz – derült ki az Összoroszországi Közvélemény-kutató Központ (VCIOM) által szerdán a honlapján közzétett felmérésből. Az állami finanszírozású VCIOM szerint az Amerikáról nagyon rossz véleményt formálók aránya abszolút rekordot jelent az egész megfigyelési időszakban, valamint 20 százalékpontos növekedést jelent a 2014-ben mért 27 százalékos maximumhoz képest. A válaszadók mindössze 14 százaléka nyilatkozott úgy, hogy pozitívan viszonyul az Egyesült Államokhoz. 

Az oroszok a legkedvezőbb színekben 1991-ben látták Amerikát: akkor 83 százalékuk pozitív, 29 százalékuk pedig rendkívül pozitív véleménnyel volt az országról.

A VCIOM szerint az elmúlt nyolc évben – gyakorlatilag az ukrajnai fordulat óta – az oroszoknál az Egyesült Államok negatív megítélése került túlsúlyba, ellentétben a korábbi időszakokkal, leszámítva egy rövid, az orosz–grúz háború nyomán 2008-ban mért visszaesést.

A mostani országos közvélemény-kutatást március 19-én végezték el egy 1600 fős felnőtt mintán. A maximális hibahatár 95 százalékos valószínűséggel nem haladta meg a 2,5 százalékot.

 

Borítókép:  A McDonald’s Corporation gyorséttermi üzlethálózat egyik étterme Moszkvában 2022. március 9-én. Az Oroszországra kivetett szankciók miatt a McDonald’s és más nyugati vállalatok szüneteltetik vagy korlátozzák működésüket Oroszországban (Fotó:  MTI/EPA/Makszim Sipenkov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.