Hamász-delegáció indult Moszkvába orosz vezetőkkel tárgyalni

A megbeszélések témája a nemrégiben, a jeruzsálemi Templom-hegyen történt összetűzések lesznek.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 05. 04. 13:12
null
Jeruzsálem, 2022. április 15. A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász szervezet zászlóját lengetik palesztinok a jeruzsálemi Templom-hegyen lévõ Al-Aksza mecsetnél, a böjti hónap, a ramadán második péntekjén 2022. április 15-én. Az épületnél heves zavargások kezdõdtek, a palesztinok köveket és más tárgyakat dobáltak az izraeli rendfenntartók felé, valamint petárdákat lõttek. Az összecsapásoknak legalább 59 sérültje van. MTI/AP/Mahmud Illean Fotó: Mahmud Illean
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Gázai övezetet irányító iszlamista Hamász terrorszervezet tárgyalódelegációja Moszkvába indult, hogy találkozzék orosz külügyminisztériumi vezetőkkel – jelentette a The Times of Israel című, angol nyelvű izraeli hírportál. A Hamászhoz közeli Szafa című palesztin hírportál értesülése szerint a Hamász-küldöttség azért indult Moszkvába, hogy ott az orosz külügyminisztérium tisztviselőivel találkozzék. A delegáció tagjai a Hamász Gázai övezeten kívül élő vezetői, akiket a The Jerusalem Post című angol nyelvű újság honlapja szerint Musza Mohammed Abu Marzuk elnökhelyettes vezet.

A Hamász kapcsolatai az elmúlt években javultak Oroszországgal. A múlt hónapban a Hamász vezetője, Iszmail Haníje telefonbeszélgetést folytatott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel.

A Walla című izraeli hírportál szerda délelőtt azt közölte, hogy a Hamász magas rangú vezetőiből álló delegáció a jeruzsálemi Templom-hegyen történt, izraeli rendőrök és palesztin szélsőséges iszlamisták közötti, az elmúlt ramadán böjti hónap idején kitört összetűzések megvitatását tervezi Moszkvában az orosz tisztségviselőkkel. A Templom-hegyet április 22-e óta zárva tartják a zsidó látogatók számára, de csütörtökön, Izrael függetlenségi napján, várhatóan ismét megnyitják a nem muzulmán turisták előtt. Abdel Latif al-Kanu, a Hamász szóvivője kijelentette:

zsidók belépése erre a területre új konfrontációt robbanthat ki.

Az érvényben lévő megállapodások szerint a Jordániától 1967-ben elfoglalt Templom-hegyet a muszlimok felügyelik, de a biztonsági kérdésekért az izraeli rendőrség felel. A Templom-hegyen állt a hagyomány szerint Salamon temploma, majd az időszámítás szerint 70-ben a rómaiak által lerombolt második templom is. A megállapodások értelmében zsidók is látogathatják a Templom-hegyet, de nem imádkozhatnak és semmilyen vallási szertartást nem mutathatnak be ott. A Jeruzsálem óvárosában lévő Templom-hegyet, ahol két mecset – az al-Aksza és a Sziklamecset található – a judaizmus mellett az iszlám is szent helyként tiszteli.

Borítókép: A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász szervezet zászlóját lengetik palesztinok a jeruzsálemi Templom-hegyen lévő al-Aksza mecsetnél, a böjti hónap, a ramadán második péntekjén 2022. április 15-én (Fotó: MTI/AP/Mahmud Illean)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.